Oživlé kameny

Kategorie: Velikonoce,

NOVAline banner

Oživlé kameny

Kámen patří k nejstarším obyvatelům planety Země. Pro lidstvo byl významný od samého počátku. Ne náhodou se nejstarší období lidstva nazývá dobou kamennou.

Kameny patří do neživé přírody, to každý z nás ví a pamatuje si z výuky na základní škole. Jaké další vlastnosti kamenů vás napadají?  Mě třeba tvrdost, odolnost, dlouhověkost, chlad….

Přes to všechno kámen může oživnout. Nevěříte? Pokud je kámen zasazen do rozkvetlé přírody, jeho chlad a neosobní krása náhle roztává v záplavě barev a  květů, které ho obklopují.

 

 

A stejně veselá mi připadá kombinace chladného kamene s chladnou litinou, pokud tedy litina zapomene na  své hlavní poslání a stane se dekorací.

 

 

Odpočívající hlemýžď, myška připravená ukrýt se ve skulině, ptáček jen se rozezpívat….neotřelé souznění  kamene a litiny právem budí naši pozornost.

 

 

Jako  bychom se vraceli do dávnověku – doba kamenná se nám opět  snoubí s dobou železnou.  Je pěkné, že i v 21. století zůstáváme my lidé věrní kamenům a kovu, které nás odpradávna věrně doprovázejí.

 

NOVAline banner
Tagy: