Sklo v proměnách času

Kategorie: Velikonoce,

NOVAline banner

Sklo v proměnách času

 

I v dnešní době moderních materiálů byste jen těžko hledali jiný vhodnější materiál pro výplň oken či výrobu sklenic, než je sklo.

 

Jak dlouhá je vůbec historie skla?  Možná můžeme říci, že úctyhodně. Vždyť tajemství výroby skla bylo odhaleno asi 3000 let před naším letopočtem. V Egyptě ho v té době využívali jako glazuru na keramiku. Zpočátku bylo velmi nečisté a trvalo to dlouhý čas, než se podařilo vyrobit sklo průhledné, takové, jaké ho známe dnes.

 

 

 

Skleněný džbán

Skleněný džbán na vodu bude ideální do horkých letních dní

 

V českých zemích vznikaly první sklárny již ve 13. století. Velký rozvoj sklářské výroby nastal po třicetileté válce. Českému sklu se tehdy klaněla celá Evropa.

 

 

Sklenice

Sklenici na stopce bude slušet víno i džus

 

Samozřejmě že i zbytek starého kontinentu měl co nabídnout. Třeba sklárna La Rochére ve Francii vyrábí své kvalitní a originální výrobky také  již několik století. Z jejích výrobků popíjel koňak třeba samotný Napoleon.

 

V kuchyňském vybavení se hodí mít v zásobě sklenice na různé příležitosti. Obzvlášť při narozeninových nebo novoročních oslavách využijeme sklenice na víno, na šampaňské nebo na whisky.

 

Sklenice na stopce

Luxusní sklenice na víno bude ozdobou slavnostní tabule

 

I když je sklo poměrně tvrdý materiál, je velmi křehké a snadno z něj uděláte střepy. A to by v některých případech bylo vážně škoda.

 

Kromě sklenic najdete v nabídce sklárny La Rochére i jiné části jídelního servisu – misky, mísy nebo talíře.

 

Skleněná miska

Miska ze skla na oříšky nebo výborný dip

 

Nádobí ze skla je ideální zejména na oslavy a speciální příležitosti. Působí slavnostněji než klasické keramické nádobí a dodává celému stolu nádech luxusu. Nemusíte si ho však schovávat jen na tyto příležitosti a nebojte se skleněné talíře a misky vytáhnout i u nedělního oběda.

 

Salátová mísa

Luxusní salátová mísa, ideální na jedinečný vánoční bramborový salát

 

 

Skleněný talíř

Talíř ze skla bude ozdobou každé oslavy

 

 

NOVAline banner
Tagy: