Sluneční hodiny do zahrady

Kategorie: Zahradní dekorace,

NOVAline banner

Sluneční hodiny jsou Sluncem ozařovaný předmět vrhající stín, podle kterého lze určit čas.

Pravděpodobně nejstarší hodiny jsou tedy nejen praktickým doplňkem každé zahrady, ale i krásným stylovým doplňkem, který okouzlí každou příchozí návštěvu.

 

Sluneční hodiny z odolné litiny či kovu zvládnou i nepřízeň počasí. Odolají větru, mrazu, dešti i žhavým slunečním paprskům. Můžete si být tedy jisti, že Vám na zahradě hodiny vydrží pěknou řádku let.

 

Nejžhavější novinky z kategorie slunečních hodin naleznete v samostatné kategorii na webu https://www.novaline.cz/dekorace/slunecni-hodiny

 

sluneční hodiny

Za nádhernou fotografii slunečních hodin děkujeme naší spokojené zákaznici. Na kamenném sloupku vypadají opravdu krásně a úžasně vyniknou.

 

 

Jaký je princip slunečních hodin?

Planeta Země provádí dva důležité pohyby, rotaci kolem své osy a oběh kolem Slunce. Otáčí-li se Země kolem své osy, způsobuje tím zdánlivý oběh Slunce od východu k západu. Během roku si můžeme všimnout, že zdánlivá dráha Slunce po obloze se během roku mění. Toto je způsobeno eliptickou oběžnou dráhou Země kolem Slunce, kdy Slunce je v jednom jejím ohnisku. Vzdálenost Země od Slunce se tedy během roku mění, nejmenší je v periheliu, největší v afeliu. V důsledku 2. Keplerova zákona se Země pohybuje nejrychleji v periheliu a naopak nejpomaleji v afeliu. Navíc zemská osa není k rovině zemské dráhy kolmá, ale je od kolmice odkloněna přibližně o 23,5°. Z obou těchto příčin vyplývá, že délka hodiny na slunečních hodinách se během roku mění. Sluneční hodiny udávají zpravidla pravý sluneční čas místního poledníku. Hodinky ukazujístředoevropský čas, tzn. čas 15. poledníku, procházejícího například městy (Český Dub či Jindřichův Hradec, a to jen v zimě a přibližně. Jsme-li tedy od 15. poledníku o jeden stupeň na východě (třeba Holice, Velké Meziříčí), musíme si od času slunečních hodin 4 minuty odečíst, na západě (např. Nižbor, Příbram) pak přičíst. Otáčí-li se Země kolem své osy asi jednou za 24 hodin, můžeme světovou sféru rozdělit na 24 dílů hodinovými kružnicemi, které budou procházet póly. Protože plnému úhlu 360° sluneční dráhy během dne odpovídá 24 hodin, připadá na 1 hodinu úhel 15°.

Úryvek převzat ze článku Sluneční hodiny na https://cs.wikipedia.org/wiki/Slune%C4%8Dn%C3%AD_hodiny

NOVAline banner
Tagy: