Výměna zahradního kohoutku

NOVAline banner

Výměna zahradního kohoutku.  Pokud již nastane čas, kdy nám starý zahradní vodovodní kohoutek dosloužil, je čas na výměnu.

 

Někdy postačí odšroubovat pod otočnou kličkou šoupátko, vyčistit, popřípadě vyměnit těsnění a na nějaký čas bude opět zahradní ventil sloužit.

 

Pokud se ale rozhodneme pro výměnu celého kohoutku, nemusíme ani volat instalatéra.

 

Před samotným pořízením nového kohoutku se přesvěčte, zdali se jedná o kohoutek 1/2″ nebo 3/4″. Na běžných ventilech je tento údaj vyznačen přímo na samotném kohoutku, ale u ozdobných bude potřeba přeměřit vnější průměr závitu.  Pokud je voda do zahrady zavedena v samostatném okruhu, půjde jistě v domě uzavřít ventil na zahradu a zahradní kohoutek vymontovat.

 

zahradní vodovodní kohoutek

zahradní kohoutek

 

Pokud doma nemáte šupleru, stačí přiložit závit kohoutku na čistý papír a omalovat kružnici okolo závitu ventilu.  Obyčejným pravítkem pak stačí průměr změřit a hned víme, jaký jdeme objednávat.

 

zahradní kohoutek

připojení zahradního kohoutku na vodu

 

Na co si dát pozor

 

Pečlivě přeměřte i délku zahradního kohoutku, abyste po ukončení montáže nezjistili, že voda teče při plném otevření kohoutku přes okraj výlevky.  U běžných zahradních výlevek se kohoutky montují v délce 110mm.  Zasahuje tedy po namontování 11cm od zdi a samotné výlevky mají většinou vaničku v poloměru cca 20cm.

 

zahradní kohoutek

délka zahradního kohoutku

 

Samotná výměna zahradního kohoutku

 

Zastavíme přívod vody k zahradnímu kohoutku. Uchopíme kohoutek pevně do rukou, nebo do velkých kleští (sikovky). Otáčíme kohoutkem proti směru hodinových ručiček až do jeho úplného vyšroubování.

 

 

zahradní kohoutek

zahradní kohoutek

 

Vyčistíme vnitřní závit truhky. Na závit zahradního kohoutku namotáme konopí nebo instalatérskou pásku (cca 11Kč) směrem po závitu (aby se nám neuvolňovala při montování).

Přiložíme zahradní kohoutek závitem k přívodu vody a začneme po směru hodinových ručiček našroubovávat kohoutek do závitu.

 

Po dotažení by měl být kohoutek ve správné poloze kličkou na 12:00. Pokud se nám dotažením kohoutku pozice změnila, musíme upravit množství konopí nebo teflonové pásky tak, aby po dotažení byl kohoutek ve správné poloze.  Vždy je ale nitné na závit zahradního kohoutku namotat dostatešné množství k tomu, aby ventil těsnil a neprokapával.

 

výměna zahradního kohoutku

kohoutek na vodu

 

Pokud jsme s montáží hotoví, zajdeme postit vodu do zahradního vodovodního okruhu a otestujeme těsnost spojení.

 

Šikovnému kutilovi tato činnost nezabere více, než 15 minut času.

 

Potřebujete dodatečné informace k zahradním výlevkám a ventilům?

 

Volejte naši infolinku po-pá 8:00 – 17:00  734 322 587

 

hluboké zahradní umyvadlo

zahradní umyvadla v mnoha provedeních skladem

NOVAline banner
Tagy: