Jahodový likér

Kategorie: Recepty,

NOVAline banner

Začátek léta je ve znamení jahodové sezóny. Velkou úrodu sladkých šťavnatých plodů však často nestíháme spotřebovat a zbytečně tak vypěstované ovoce končí v odpadkovém koši nebo v kompostu. Nejjednodušší a nejvíce známé jsou recepty na nepečené i pečené dezerty z jahod, mléčné koktejly a jahodové džemy.

 

Dnes se s vámi podělíme o netradiční recept z jahod,  o který se s námi podělila a připravila Martina z blogu Jídlo jako dárek.

 

Původně však recept pochází z kuchařky Láska prochází kuchyní od námi dobře známé Denisy Bartošové. S touto knihou Denisa získala v roce 2014 titul “nejkrásnější kniha na světě v kategorii DESIGN”.

 

 

jahodový likér

Recept na jahodový likér z bílého rumu musíte vyzkoušet!

 

 

„Ve chvíli, kdy budete mít pocit, že na vás jahody vykukují na každém kroku a že už jich bylo dost, udělejte jednoduchý manévr. Půl kila jich vezměte, zalijte bílým rumem a dva týdny si jich vůbec nevšímejte. Po skončení jahodové sezóny si nakonec budete blahořečit! ;-)“

 

Co budete všechno potřebovat (na 2 litry likéru):

 

0,5 kg očištěných a pokrájených jahod

0,6 litru bílého rumu

270 g cukru

1 litr bílého vína

 

 

Jak na to:

 

Jahody pokrájejte na menší kousky, vložte do čistých sklenic či lahví a zalijte bílým rumem. Uzavřete a nechte stát  (raději na stinném a chladnějším místě).
Po dvou týdnech jahody zceďte a nechte okapat, ovšem NEMAČKEJTE je! Vylouhované plody jsou v tomto okamžiku už jen odpadní surovinou.

 

Prudkým varem povařte víno s cukrem po dobu asi 10 minut. Tekutinu následně zredukujte zhruba na polovinu.

 

Nechte vychladnout a následně smíchejte s jahodovým rumem.

 

Nalijte do lahví a máte hotovo. Likér je díky obsaženému alkoholu prakticky nezkazitelný a uvidíte, že po konci léta vám plná chuť jahod zakonzervovaná v tomto likéru přijde vhod.

 

jahodový likér

Jahodový likér z bílého rumu

 

Chystáte se vyzkoušet tento recept? Podělte se s námi o výsledek a my vás odměníme. Fotografie můžete zasílat na michaela@novaline.cz nebo publikovat přímo na našem FB profilu.

 

baner staňte se našimi fanoušky FB

 

 

197x197

NOVAline banner
Tagy: