Domácí chléb – recept na tu nejkřupavější kůrku s neodolatelnou vůní

Bez chleba si většina z nás život zkrátka představit nedokáže. Nejlepší je samozřejmě ten čerstvý, s křupavou kůrkou a měkoučkou střídkou. S máslem, oblíbenou pomazánkou nebo jen tak posolený. Věřte ale, že takřka gurmánský zážitek vás čeká, pokud si chléb upečete sami doma!



Propadněte zdravému trendu kvašení zeleniny

Kvašená zelenina

 

Po dlouhé zimě se na jaře začíná vše probouzet. Nemluvíme ale pouze o přírodě, i my lidé máme najednou více energie, a snažíme se každou volnou chvilku strávit na sluníčku. Pokud vám ale energie stále chybí, možná vaše tělo postrádá některé důležité vitamíny. Aby člověk zůstal fit, obzvlášť v dnešní době, je nejlepší a asi nejjednodušší začít u našeho jídla na talíři. Vedle čerstvého ovoce a zeleniny pomohou také kvalitní ryby nebo luštěniny. Potřebujete-li ale opravdu “nakopnout” doporučujeme nakládanou nebo dokonce kvašenou zeleninu.

 

Nakládaná a kvašená zelenina jsou přímo vitamínovou bombou. Kvašené zelí určitě každý z vás zná, zřejmě i jeho benefity, ale věděli jste, že nakládat a kvasit můžete prakticky každý druh zeleniny? Přesně o tom si v dnešním článku řekneme, společně s tím, jak se vám při kvašení bude hodit nádoba na kvašení a praktické skleněné dózy na potraviny.

 



Česnekové slavnosti 2020

Kategorie: Kuchyně, Recepty,

Česnekové slavnosti

 

Jako každoročně, i letos se (i přes nepřízeň “osudu”) konaly v Rosicích u Brna tradiční česnekové slavnosti. Tyto slavnosti se během 12 let staly vyhlášenou a oblíbenou akcí nejen v přilehlém mikroregionu, ale i mnohem dále. Aby taky ne, mají totiž co nabídnout, ať už dospělým nebo dětem. Výlet na česnekové slavnosti je zkrátka zábava pro celou rodinu.

 

Takzvané Česnekovky se každoročně konají začátkem nebo v půlce září na nádvoří renesančního rosického zámku, který jarmarku spojenému se slavnostmi dodává úžasnou atmosféru. A jak takové česnekové slavnosti probíhají? Hlavním programem je samozřejmě trh či jarmark, na kterém můžete zakoupit kvalitní český česnek, ochutnat různé speciality, ať už česnekové nebo jiné (domácí sýry, koření,…) nebo si pořídit českou keramiku či textil.

 



Recept na kotlíkový guláš

Recept na výborný kotlíkový guláš

 

Každá rodina má jistě alespoň knihu osvědčených rodinných receptů, která se dědí po generace. A proč ji nevyužít také při kempování? Třeba při vaření tradičního “kempovacího” jídla, kterým je kotlíkový guláš.

 

Je určitě mnoho variant a receptů na tradiční kotlíkový guláš, nám se ale osvědčil ten, který vám představíme v dnešním článku.

 



Levandulový sirup

Kategorie: Recepty,

Domácí limonády jsou velmi oblíbené a existuje nespočet možných variant a kombinací různých ingrediencí. Pokaždé tak můžete připravit jiný osvěžující nápoj během pár minut. Mezi nejznámější domácí sirupy patří bezinkový sirup. My dnes bez necháme stranou a zaměříme se na omamně vonící trsy levandule. Ty právě v tomto období rozkvétají a jsou v plné kráse. Levandulový sirup je příjemnou změnou a její chuť si zamilujete.

 

levandulový sirup výroba



Domácí levandulový olej

Kategorie: Recepty,

Záhony voňavé levandule už dnes nejsou jenom na fotkách a pohlednicích z jižní Francie. Tato rostlina je hojně pěstovaná i u nás na zahrádkách, či dokonce balkónech. Jelikož levandule roste po zasazení téměř jako plevel, úroda krásných květů bývá opravdu veliká. A tak nám nic nebrání využít její květy a užívat si omamnou vůni i po odkvětu.

 

Zkusit můžete třeba výbornou levandulovou limonádu nebo zklidňující levandulový olej. Jak si doma vyrobit levandulový olej si právě dnes ukážeme. Je to tak snadné a rychlé…. a to nás baví.