Dekor šeřík

NOVAline banner

Šeřík

 

Když se řekne šeřík, vybaví se většině z nás omamná vůně, která nám připomíná, že jaro už je v plném proudu.

 

Mnohé možná překvapí, že tento dnes tak rozšířený keř  se u nás objevil až v 16. století, kdy byl přivezen z Osmanské říše. Zpočátku se objevoval jen v panských zahradách a představoval velkou vzácnost.

 

 

 

Šeřík nemá jen okrasné účely. Pro svou nádhernou vůni se brzy začal používat jako aroma do koupelí. Nikdo totiž netušil, že voňavé kvítky obsahují látku, jež způsobuje podráždění kůže. Takové koupání tedy přineslo více škody než užitku.

 

 

Potom začalo být využíváno dřevo, má nafialovělou barvu, je vhodné  pro výrobu drobných dekoračních předmětů, protože se dá velmi dobře leštit.

 

Dnes se šeřík využívá ve farmacii, neboť obsahuje účinné látky proti bolestem hlavy a krku.

 

 

Neméně významná je mýtická funkce šeříku. Od pradávna se věřilo, že odhání zlo a zlé duchy. Takže ať už si šeřík zasadíte, abyste se ochránili před zlými silami, nebo si budete chtít léčit migrénu, vždy se navíc dočkáte i nádherných kvítků a překrásné vůně.

 

A pokud vám místo na rychle bující keře šeříků nějak nezbývá, podívejte se na  kytice šeříku, jež zdobí třeba kuchyňské hodiny nebo jiné bytové doplňky.

 

 

 

 

Nepodráždí vaši kůži, nebudete muset okopávat. Ale potěší vás vždy, když se na ně zadíváte. A kvést vydrží určitě déle než všechny venkovní šeříky.

 

 

NOVAline banner
Tagy: