Dekorace na hrob aneb vkusná vzpomínka na naše blízké

Kategorie: Andělé,

NOVAline banner

Ztráta blízké osoby je přirozenou, i když nelehkou, součástí našich životů. Vyrovnat se s touto skutečností je však často obtížné. Prázdné místo v našem srdci i mysli se zkrátka jen tak nezaplní. Mysleme proto na všechny krásné chvíle a nezapomenutelné zážitky, které jsme s naším blízkým prožili a věřme, že i když třeba odešel příliš brzy, tyto vzácné vzpomínky nám zůstanou.

Každý člověk se s touto nevyhnutelnou životní situací vyrovnává vlastním způsobem. Pomoci nám všem však jistě může uctění památky nám blízkého člověka přímo na jeho místě posledního odpočinku, vkusnou dekorací na hrob.

Můžeme zapálit svíčku nebo položit kytku, ať už řezanou, či rostlou v květináči. To však bude hrob zdobit pouze kratší dobu. Pokud hledáme něco trvalého, vkusného a symbolického, popřemýšlejme nad pořízením dekorace na hrob v podobě sošky anděla.

dekorace na hrob anděl
Sedící a snící andílek s hlavou složenou v dlaních a zavřenýma očima.

Andělská symbolika

Anděl byl původně čistě náboženským symbolem, často okřídlená mužská postava symbolizovala ochránce, posla a vykonavatele Boží vůle. Dnes však jde o symbol daleko širšího významu, který s náboženstvím nemusí již být nutně spjatý. Nejčastěji se však setkáme s andělem jako symbolem ochrany, kdy je zobrazován jako dospělá lidská postava, často ženského pohlaví. Druhým nejčastějším andělem, je poté anděl s postavou baculatého dítěte, představující symbol lásky.

dekorace na hrob
Elegantní anděl se složenými křídly a hlavou opřenou o své koleno, si jen na chvilku zdřímnul.

Dekorace na hrob

Výzdoba místa posledního odpočinku je v historii lidstva hluboce zakořeněna. Velké rozdíly v přístupu k dekoraci hrobů panují však napříč národy. Většinou lze z podoby hrobů vyčíst i náturu konkrétního národa.

V našich končinách dnes tíhneme spíše k umírněným a vkusným dekoracím, které kombinujeme s rostlými i řezanými květinami a různými přírodními dekoracemi. Hroby zdobíme květináči a věnci, podle ročního období, či svátku.

Nejpodstatnějšími chvílemi v roce, kdy na své blízké myslíme snad nejčastěji, jsou tak samozřejmě významné svátky, jako jsou Dušičky, Vánoce a Velikonoce.

Hroby však dekorujeme nejen v těchto významných chvílích. Stálá dekorace na hrobu hraje také důležitou roli. Může jít o záhonky trvalek, či skalniček, túje a keříky, ale také právě nejrůznější sošky, kdy se andělé, případně madony u věřících, jeví být logickou volbou.

dekorace na hrob
Malý cherubínek vyčerpáním usnul a jeho velká křídla mu tvoří bezpečný úkryt.

Soška anděla

Dekorace na hrob, v podobě anděla, tak může symbolizovat jak ochránce našich zemřelých blízkých, tak lásku, kterou k nim budeme neustále chovat v srdci.

Velkou výhodou těchto dekorací na hrob je materiál, ze kterého jsou vyrobeny. Skrývá v sobě totiž několik výhod. Sošky andělů jsou odlity z betonu, tedy velmi odolného a trvanlivého materiálu. Můžeme je díky tomu ponechat na hrobech celoročně. Beton zvládne jak letní výheň na přímém sluníčku, tak třeskuté mrazy v tuhých zimách.

dekorace na hrob
Anděl, odpočívající na podstavci, na malou chvíli usnul.

Povrch sošek je z výroby opatřen patinou, takže na první pohled působí dojmem sochy kamenné. Budou tak vypadat, jako by nad vašimi blízkými už bděli řadu let. Tyto dekorace na hrob v podobě andělů však časem získají i další patinu přirozenou. Působením počasí a růstu lišejníků se jejich krása ještě zvýrazní.

Pokud, bychom však netoužili po vyšším stupni patiny, není problém sošky andělů vyčistit. Postačí nám k tomu kousek jemného hadříku nebo houbičky a voda. Nečistoty snadno odstraníme.

dekorace na hrob
Malý andílek bdí nad srdcem.

Další výhodou je také to, že beton nepatří zrovna k lehkým materiálům. Váha andělských sošek se pohybuje od dvou do deseti kilogramů, v závislosti na jejich velikosti. Sice se pronesou při cestě na hřbitov, ale zcela jistě nebude hrozit jejich převržení, pokud přijde silný vítr, jako tomu bývá u sošek sádrových. Ty jsou navíc křehké, takže jejich poškození je po pádu téměř jisté.

dekorace na hrob

Tyto dekorace na hrob, v podobě andílků různého vzhledu i velikostí, stylově, vkusně a důstojně hrob doplní, je-li celý zakrytý deskou, pouze s mramorovou obrubou i s vysazenými květinami. Andílci nám pomohou vytvořit zajímavé vzpomínkové zákoutí, ať už budou hlídat naše blízké sami, ve dvojicích, nebo je umístíme do blízkosti keříku, osázeného květináče, či suché vazby.

V neposlední řadě, lze tyto andílky pořídit jako pěkný dárek někomu, kdo má andílky rád, či je dokonce sbírá. Soška andílka vynikne v zahradě, na dvoře, ale i v interiéru.

NOVAline banner
Tagy: