Domácí chléb – recept na tu nejkřupavější kůrku s neodolatelnou vůní

NOVAline banner

Bez chleba si většina z nás život zkrátka představit nedokáže. Nejlepší je samozřejmě ten čerstvý, s křupavou kůrkou a měkoučkou střídkou. S máslem, oblíbenou pomazánkou nebo jen tak posolený. Věřte ale, že takřka gurmánský zážitek vás čeká, pokud si chléb upečete sami doma!

domácí chléb recept
Recept na domácí chléb

Takový domácí chléb, s velkou pravděpodobností, totiž nevydrží ani do druhého dne. Této teplé, křupavé a neuvěřitelně voňavé dobrotě zkrátka nelze odolat a doslova se po ní zapráší.

Zprvu to sice může vypadat jako výzva, ale pravdou je, že domácí chléb dokáže upéct i úplný pekař začátečník. Obavy opravdu nejsou na místě, upéct domácí chléb není nijak složité a snaha se vám zaručeně vrátí v podobě nadmíru spokojených strávníků.

Receptů na domácí chléb je v dnešní době plný internet, takže najít nějaký, jistě nebude žádný velký problém. Hledat však nemusíte, protože my vám v tomto článku nabízíme jeden recept ověřený, snadný a zejména velmi chutný. Takže zástěru obléci, náčiní a ingredience připravit a hurá na to!

DOMÁCÍ PIVNÍ CHLÉB

Jednoduchý a velmi chutný základní recept na domácí chléb, který se povede každému a navíc s ním lze snadno experimentovat.

CO BUDEME POTŘEBOVAT:

250 ml piva
100 ml vody
1 lžička cukru
20 g droždí
2,5 lžičky drceného kmínu
2 lžičky soli
350 g hladké špaldové celozrnné mouky
150 g žitné celozrnné mouky

POSTUP:
Pivo musí mít pokojovou teplotu a vodu trošku ohřejeme, aby byla vlažná. Do vody přidáme lžičku cukru a rozdrobené kvasnice, ty necháme vzejít. Bude to trvat přibližně 10 minut.

Smícháme obě mouky, sůl i drcený kmín. Do suché směsi přilejeme pivo a vzejité kvasnice. Vše zpracujeme ve vláčné těsto. Je třeba vytrvat v ručním hnětení alespoň deset minut, aby se vše dokonale propojilo. Samozřejmě můžeme použít i kuchyňský robot nebo domácí pekárnu a práci s hnětením si ulehčit.

domácí chléb recept

Ošatku na chléb vysypeme moukou a přemístíme do ní vypracované těsto. Pečlivě je přikryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě. Ideálně by dokonale vykynuté těsto mělo zdvojnásobit svůj objem. Doba, kdy tomu tak bude, záleží zejména na okolní teplotě. Většinou však postačí 45 – 60 minut.

recept domácí chléb

Vykynutý bochník vyklopíme na pečící tác, či plech, který před tím vysypeme moukou, nebo na něj položíme pečící papír. Před pečením můžeme jemně odstranit přebytečnou mouku z chleba. Necháme ještě chvíli kynout, než se nám předehřeje trouba na 200 °C.

recept na domácí chléb

Pokud máme formu na pečení chleba, můžeme jí využít a páci jej přikrytý, stejně dobře nám poslouží i zapékací mísa s víkem. Chleba však lze páci i jen tak na plechu. Nejdříve pečeme 10 minut na 200°C, poté teplotu v troubě snížíme na 180 °C a pečeme ještě 40 – 50 minut. Pěkně propečený domácí chleba by měl po poklepání na kůrku znít dutě.

domácí chléb recept

PÁR TIPŮ JAK JEŠTĚ VYLEPŠIT RECEPT NA DOMÁCÍ CHLÉB:

PIVO: Chcete-li dosáhnout ještě zajímavější chuti, použijte pivo černé. Dokonce je možné i celý objem tekutin nahradit pivem.

MOUKA: Pokud nemáte hladkou špaldovou celozrnnou mouku, lze samozřejmě použít i klasickou hladkou. Od žitné mouky však neupouštějte, nemusí však být v celozrnné variantě.

OŘECHY: Úžasně chutnají, ale i vypadají, v tomto domácím chlebu, vlašské ořechy. Použít je můžete celé, nebo lehce pokrájené. Chvíle, kdy je ideální jakoukoliv „vylepšovací“ surovinu přidat, je tehdy, když se vám povede spojit základní suroviny a těsto už máte trošku prohnětené.

SEMÍNKA: Se semínky se meze nekladou! Máte rádi slunečnicová, šup tam s nimi! A co takhle lněná, taky neuděláte chybu. A za semínkového favorita lze, alespoň u nás, považovat to dýňové. Podle chuti přidejte jednu až dvě hrsti. A určitě se nemusíte bát semínka kombinovat. Získáte tak ještě bohatší a zdravější variantu tohoto receptu na domácí chleba.

ŠKVARKY: Tohle je něco pro opravdové masožravce. Pokud totiž do tohoto domácího chleba přidáte škvarky, zapráší se po něm opravdu bleskově. Není totiž nic úžasnějšího, než čerstvě upečený, tedy ještě teplý, škvarkový chléb. Podle velikosti je někdy třeba škvarky trošku pokrájet. Takovýto chléb chutná nejlépe hned po vytažení z trouby jen tak, ukrojený v pořádně silných krajících.

CIBULKA: Pokud maso nevyhledáváte a chcete si dopřát podobný zážitek, jako s chlebem škvarkovým, osmažte si dvě menší, nebo jednu velkou cibulku, kterou nadrobno nakrájíte. Přidat do těsta ji ale můžete až po zchladnutí.

OLIVY: Další skvělou ingrediencí, kterou můžete do vašeho domácího chleba přidat, jsou olivy. Získáte tak velmi zajímavou a netradiční variantu. Hodí se olivy zelené i černé. Přidat je klidně můžete celé, po rozkrájení chleba budou krásně vypadat. Nezapomeňte ale olivy, před jejich zapracováním do těsta, pořádně osušit.

BYLINKY A KOŘENÍ: S bylinkami a kořením si můžete opravdu vyhrát. My doporučujeme vyzkoušet anýz, kurkumu a provensálské koření. Množství záleží zcela na vás. Raději však začněte s menším, třeba polovinou lžičky, a při příštím pečení můžete množství koření, či bylinek upravovat.

PEČENÍ: Nakonec ještě pár typů k vlastnímu pečení. Skvělých výsledků dosáhnete, pokud při zapnutí trouby, přidáte dovnitř i varnou misku s vodou. Budete tak domácí chléb péci částečně i v páře a bochníček vám krásně naskočí.

Pro dokonale křupavou kůrku můžete před pečením, i několikrát v jeho průběhu, potřít povrch chleba slanou vodou.

Tento recept na domácí chléb je vhodný i do domácí pekárny, jen samozřejmě nezapomeňte na pravidla: Nejdříve tekuté ingredience, poté sypké, nahoru cukr a rozdrobené kvasnice.

ošatka na chléb




Věříme, že pokud se do pečení domácího chleba jednou pustíte, už ho zařadíte do vašeho pekařského repertoáru. Experimentování se s tímto receptem opravdu meze nekladou, dochuťte jej podle vlastní chuti a nebojte se výše zmíněné ingredience klidně i kombinovat.

Vůni, linoucí se po celém domě, dokonale křupavé kůrce a úžasně vonící střídce, nikdo neodolá. Po vyzkoušení vašeho prvního receptu na domácí chleba budete s velkou pravděpodobností velmi brzy péci druhý. Ten první totiž téměř jistě do druhého dne nevydrží!

NOVAline banner
Tagy: