Domácí levandulový olej

Kategorie: Recepty,

NOVAline banner

Záhony voňavé levandule už dnes nejsou jenom na fotkách a pohlednicích z jižní Francie. Tato rostlina je hojně pěstovaná i u nás na zahrádkách, či dokonce balkónech. Jelikož levandule roste po zasazení téměř jako plevel, úroda krásných květů bývá opravdu veliká. A tak nám nic nebrání využít její květy a užívat si omamnou vůni i po odkvětu.

 

Zkusit můžete třeba výbornou levandulovou limonádu nebo zklidňující levandulový olej. Jak si doma vyrobit levandulový olej si právě dnes ukážeme. Je to tak snadné a rychlé…. a to nás baví.

 

levandulový olej

Jak vyrobit levandulový olej? Jednoduše! Stačí vám pouze květy levandule a olej.

 

 

 

Levandulový olej nejenom že krásně voní, ale pro naše tělo je to hotový zázrak. Má léčebné a dezinfekční účinky. Levandule je také známá svými uklidňujícími účinky, pomůže k dobrému spaní a od bolesti hlavy.

 

Na výrobu olivového oleje budeme potřebovat:

 

  • uzavíratelnou sklenici
  • čerstvé květy levandule
  • kvalitní olivový olej (můžete použít i kokosový olej)

 

Sklenici naplníme květy a zalijeme olivovým olejem, který jsme mírně zahřáli ve vodní lázni. Uzavřeme a na 3-4 týdny odložíme a na teplé slunečné místo odstát. Olej poté scedíme přes sítko a znovu přelijeme zpět do sklenice. Tentokrát však hotový olej uskladníme naopak na temném místě.

 

domácí levandulový olej

Na domácí levandulový olej potřebujeme sklenici s uzávěrem. My jsme sáhli po obyčejné dóze s pákovým uzávěrem. Pokud budete dózu pořizovat, poohlédněte se po nějaké pěkné, která vám poté bude sloužit v kuchyni na potraviny a bude krásnou dekorací.

 

 

domácí levandulový olej

Otrhané květy vložíme do sklenice a zalijeme olejem. A je hotovo…

 

 

Olejem můžeme natírat celé tělo. My ho už léta s oblibou používáme v létě po opalování. Krásně vyživuje a zklidňuje pokožku (vhodný i na spáleniny). Pokud trpíte na migrény a bolesti hlavy masírujte pár kapkami oleje spánky několikrát denně.

 

197x197olej

NOVAline banner
Tagy: