Domeček pro hmyz – poskytněme broučkům bezpečné místo pro život

NOVAline banner

Hmyz je velmi důležitou součástí našich životu, i když si to často vůbec neuvědomujeme. Stará se totiž nejen o opylování rostlin, které nám dávají jídlo, ale je také zdrojem potravy mnoha živočichů, a tedy důležitým článkem v potravním řetězci. Ve skutečnosti, kdyby všichni brouci najednou přestali existovat, narušilo by to ekosystém do takové míry, že by dost možná postupně zanikl život na naší planetě.

Smutnou skutečností, je bohužel fakt, že k ubývání hmyzu už dochází. A za snížení hmyzí populace nemůže nikdo jiný než člověk. Největší podíl na likvidaci hmyzu má totiž zemědělská činnost a s ní spojené používání pesticidů. Pokud však budete chtít hmyzu ve vašem okolí podat pomocnou ruku a přispět tak k zvýšení jejich populace, máme pro vás tip. Vybudujte pro ně bezpečný úkryt, kde budou moci přečkávat nejen chladné měsíce roku, ale bude se moci stát jejich celoročním příbytkem.

V tomto článku jsme se proto rozhodli vám představit hned několik domečků, či hotelů pro hmyz, které si můžete pořídit a vytvořit tak na vaší zahradě, dvoře, či dokonce balkoně, bezpečné hmyzí útočiště. Máme pro vás také návod na výrobu jednoduchých domečků pro hmyz, které si můžete zhotovit s vašimi dětmi. Uvidíte, že pokud se do něj pustíte, nadšení dětí bude obrovské a výsledné dílko o to cennější.

hmyzí hotel

Domeček pro hmyz

V první řadě, by měl být domeček pro hmyz zhotoven z přírodních materiálů. Broučci tak nebudou mít žádnou zábranu se v něm usadit. Dalším předpokladem je velký počet míst k úkrytu. Většina brouků totiž vyhledává nejrůznější skuliny ve dřevě a jiné malé prostory, kde by se mohli bezpečně ukrýt. Nezapomeňme ani na ochranu před deštěm a sněhem. Domeček by měl být shora chráněn nějakou střechou, aby do něj nezatékalo. Posledním důležitým parametrem, je poté ochrana před vniknutím hmyzožravých ptáků, pro které by nechráněný hmyzí hotel byl doslova bohatě prostřenou tabulí. Tato ochrana je ve většině případů zajištěna malými vstupními otvory, nebo hustým pletivem, které je připevněno na přední straně domečku pro hmyz.

Nejčastěji jde proto o dřevěné „budky“. Podle toho pro jakého broučka je domek určen, jsou opatřeny vstupními otvory. Najít v nabídce proto můžete domečky pro berušky, domečky pro motýly, domečky pro čmeláky i domečky pro včely. V případě, že chcete nabídnout úkryt širší škále hmyzích pomocníků, volba vašeho výběru zřejmě padne na větší hmyzí hotely.

domeček pro berušky
I berušky ocení vlastní obydlí, tento domeček pro berušky má rozměry 17,4 x 10,1 x 22,8cm. Do vnitřního prostoru stačí dát suché listí, pomačkaný papír, nebo třeba hrubé dřevěné hobliny, které vytvoří bezpečné prostředí pro jejich úkryt.
hmyzí domeček pro berušky
Hmyzí domeček pro berušky s červeně natřenou střechou se dvěma symboly berušek, zaujme na první pohled. Jeho rozměr je 15 x 12 x 20cm, vstupy pro berušky jsou vepředu a pomocí bočních dvířek je možné vnitřní prostor naplnit třeba senem, či jiným vhodným materiálem.
Hmyzí domeček pro berušky v celodřevěném provedení má rozměry 17 x 23 x 12cm. Na přední straně je ozdoben vypáleným obrázkem berušky.
motýlí domeček
Úkryt na vaší zahradě ocení i motýli. Díky domečku, který je vyroben jim na míru, nalákáte tyto krásné tvory do vaší zahrady, kde ji budou nejen zdobit, ale pomohou i s opilováním. Navíc tento model m pozinkovanou střechu, který zaručí, že vnitřní prostor zůstane suchý. Jeho rozměr je 14,5 x 18,8 x 32,5 cm.
motýlí domeček
Domeček pro motýly áčkového typu můžete pověsit na zeď či strom na vaší zahradě. Má menší rozměry, 14 x 20 x 12cm.
hotel pro motýly
I domeček pro motýly si můžete pořídit s barevnou střechou, tento ji má oranžovou a navíc ozdobenou dvěma siluetami motýlků. Má rozměry 15 x 12 x 20cm.
včelí domeček
Včely samotářky také hledají bezpečná úkryt, tento zelený domeček pro včely, o rozměrech 12 x 15 x 21,8 cm, jim ho poskytne. Vnitřní prostor je vyplněn různě velkými papírovými trubičkami, které včelkám poskytnou ideální útočiště, navíc má tento domeček i pozinkovanou střechu.
domeček pro včely
Netradiční tvarem je tento dřevěný domek pro včely se žlutou střechou, který je šestihranný, inspirovaný tvarem plástve. Díky menšímu rozměru 14,6 x 14,8 x 12,8 cm, jej můžete umístit i na balkon, či terasu, zajímavě je ozdobí.
domeček pro včely
Vnitřní výplň, a tedy hmyzí pokojíčky, jsou u tohoto dřevěného domečku pro včely, tvořeny stébly bambusu. Ten nabízí široké spektrum průměrů. Rozměr tohoto hmyzího domečku je 17x23x12cm.
domeček pro včely
Tento hmyzí domeček je určen také pro včelky, tvarem připomíná malý úl, bude proto i hezkou dekorací na vaší zahradě. Jeho rozměry jsou 12,3 x 15,8 x 15,2cm.
domeček pro včely
Závěsný včelí hotel s rozměry 15,2 x 12,7 x 20cm, připomíná tvarem ptačí krmítko. Úkryty pro včelky jsou zde vytvořeny pomocí bambusových stébel. Navíc má pozinkovanou střechu, která je zárukou delší životnosti.
domek pro včely
Kvalitně zpracovaný, malý hmyzí hotel pro včelky, má rozměry 15,9 x 15,9 x 22 cm. I zde najdete bambusová stébla, coby jednotlivé pokojíčky hotelu.
domeček pro včely
Barevný hmyzí domeček pro včely, zaujme žlutou střechou se dvěma včelkami. Má menší rozměry, 15 x 12 x 20cm, a otvor pro zavěšení na zadní straně.
domeček pro čmeláky
Mysleme i na čmeláky! Jejich počty se také rapidně snižují. Díky tomuto domečku s pozinkovanou střechou, jim poskytnete bezpečné útočiště. Má rozměry 29,2 x 17,3 x 15,4cm.

Hmyzí hotel

Hmyzí hotel představuje větší domeček pro hmyz, který poskytuje řadu možností, kam, se mohou broučci uchýlit. Boční a zadní stěny jsou doplněny stříškou, která by v ideálním případě měla být oplechována, aby obyvatelé hmyzího hotelu zůstali za každé situace v suchu. Čelní stěna chybí, takže je vidět do útrob domečku. Zde najdete naskládané nejrůznější přírodniny, které slouží jako hmyzí ubikace. Některé modely jsou rozděleny na jednotlivé „pokojíčky“, opatřenými dřevěnými dvířky s různě velkými otvory, které vnitřní prostor chrání. Do těchto „pokojíčků“ můžete, po pořízení hmyzího hotelu, vložit například seno, či pomačkaný papír a ještě více je zútulnit. Pokud se rozhodnete pečovat o čmeláky ve svém okolí, doporučujeme přečíst si podrobný článek na https://www.chov-cmelaku.cz/druhy-cmelaku/ , kde se dočtete více odborných informací a seznámit se s konkrétními druhy, které žijí na našem území.

hotel pro hmyz
Hmyzí hotel nabízí ubytování mnoha druhům broučků. Je rozdělen na tři části, které mají různé výplně. Je vyroben ze dřeva a má rozměr 18,7 x 17,1 x 28,2cm.
hmyzí hotel
Malý hotýlek pro hmyz, s rozměry 18 x 15 x 25cm, má pozinkovanou střechu a je rozdělen na dvě části. Pod stříškou jsou bambusová stébla a spodní část je tvořena chráněným prostorem, do kterého můžete dát libovolný přírodní materiál, který poskytne broučkům úkryt.
hmyzí domeček
Tři různé skrýše nabízí tento domeček pro hmyz, patří k menším, s 18 x 24 x 14cm. Je však kvalitně zpracován a opatřen pozinkovanou střechou. Zaujme použitím červené barvi na dvířkách.
hotel pro hmyz
O trošku větší verzí je tento hmyzí hotel s rozměrem 18 x 15 x 30cm.
hmyzí hotel
Středně velký, dřevěný hmyzí hotel, s rozměry 29 x 14 x 32cm, bude pak ozdobou každé zahrady.
hmyzí hotel
Další středně velký hotel pro užitečný hmyz má rozměry 31 x 14 x 40cm. Kvalitní zpracování i použité materiály mu dávají dlouhou životnost.
Nakonec, hmyzí hotel s rozměry 33,2 x 12,9 x 54,3cm a váhou 5,6 kg, je tím největším v naší nabídce.

Vyrábíme domeček pro hmyz

Pokud, nechcete hmyzí hotel, či domeček pro hmyz kupovat, můžete se směle pustit do jeho výroby. Máme pro vás pár tipů, jak jej snadno vyrobit i návod na složitější dřevěnou variantu hmyzího domečku, krok za krokem.

SNADNO A RYCHLE
Nejjednodušším způsobem jak domeček pro hmyz vyrobit, je vzít nějakou vhodnou nádobu, jako je například terakotový květináč, či menší dřevěná bedničku, a do ní poskládat klacíky, seno, různé šišky, polínka s provrtanými otvory a jiný vhodný přírodními materiál, do kterých se budou moci broučci schovat. Vše nakonec překryjete, a zároveň i zajistíte, hustým pletivem. Vhodné je takovýto domeček pro hmyz umístit někam, kde na něj nebude pršet, nebo jej navíc nějakou stříškou opatřit. Dobře k tomu poslouží kus plechu nebo staré střešní tašky.

PRO KUTILY
Pokud rádi něco vyrábíte, takříkajíc od nuly, máme pro vás návod na výrobu domečku pro hmyz, či hmyzího hotelu, z prken. Níže najdete fotonávod, jak vyrobit základní bedničku, čím ji naplnit a uzavřít a nakonec, jak a kam hotový hmyzí hotel umístit. K výrobě domečku pro hmyz budete potřebovat dřevěné desky, vrtačku a vruty vhodné velikosti (pokud nemáte, postačí kladivo a hřebíčky vhodné délky), různý přírodní materiál na vnitřní výplň a pletivo na překrytí přední strany hmyzího domečku. Pokud jej budete chtít někam zavěsit, bude se hodit ještě kovové očko.

Hmyzí hotel
1. Nejdříve si naplánujete, jak velký váš domeček pro hmyz bude. Podle toho je třeba pořídit dostatečné množství prken, která nařežete na potřebnou délku. Tento hmyzí hotel se skládá z patnácti dřevěných dílů.
Domeček pro hmyz
2. Na dno domečku pro hmyz budete potřebovat tři stejně dlouhé desky, které spojíte pomocí dvou kratších desek a šesti vrutů, pro které si předvrtáme otvory vrtačkou.
Hmyzí hotel
3. Delší boky vzniknou spojením dvou desek, pomocí třetí, která je překrývá. Na každý delší bok budete potřebovat čtyři vruty, či hřebíky.
Hmyzí hotel
4. Základ se tedy skládá ze dna, dvou delších bočních dílů a dvou kratších bočních dílů.
Hmyzí domeček
5. Následně přistoupíme ke spojování jednotlivých dílů. Nezapomeňte, že všechny otvory je nutné předvrtat, abychom předešli prasknutí desek.
hmyzí dům
6. Po spojení dna a delších bočních dílů, připevníme kratší boční díly, které se skládají ze dvou prkýnek. Tím nám vznikne bednička, která je základem domečku pro hmyz.
hotel pro hmyz
7. Teď přijde nejzábavnější část práce, zejména pro děti. Úkol zní: Nashromáždit co nejvíce vhodného materiálu, ve kterém se bude broučkům dobře bydlet. Vhodné jsou klacíky a dřívka, z nichž ty silnější můžete provrtat a vytvořit tak další skrýše. Použít můžete také suché listí, kůru, seno, slámu, piliny, ale také třeba papír. Vhodné jsou roličky od toaletního papíru, které ještě můžete něčím naplnit.
Hotel pro hmyz
8. Vlastní skládání jednotlivých materiálů dovnitř bedýnky už se meze nekladou. Pokud chcete, můžete vnitřní prostor předělit ještě „poličkami“, které vám pomohou s oddělením jednotlivých skrýší. Nezapomeňte, že ideálně, by měl být celý vnitřní prostor vyplněný. Posledním krokem je překrytí hmyzího hotelu pletivem.
domek pro hymz
9. Hotový domeček pro hmyz můžete opatřit kovovým očkem.

Umístění

Domeček pro hmyz i hmyzí hotel, poté umístíme ideálně do klidného místa na zahradě, pokud možno v závětří, kde jejich obyvatelé nebudou příliš rušeni. Aby se stal pro hmyz co nejlákavější, měl by být orientován na jih, aby na něj během dne co nejdéle svítilo sluníčko. Menší kousky je možné umístit například i na balkon, kde se jistě také nějaký zájemce o ubytování najde.

Hmyzí hotel

Samotné domečky pro hmyz, jsou nejen podanou pomocnou rukou broučkům ve vašem okolí, ale díky kvalitnímu a dekorativnímu provedení, se stanou i ozdobou vaší zahrady, dvora, či balkonu.

NOVAline banner
Tagy: