Dýňobraní
Kategorie: Podzim,
Dýňobraní
Jaro a léto jsou požehnaná období. Dnes to možná tak nevnímáme, vždyť v jakémkoli supermarketu nakoupíme cokoli prakticky po celý rok.
Dříve tomu tak samozřejmě nebylo. Mnozí z nás si dobře pamatují, jaká to byla sláva, když se na Mikuláše objevily první mandarinky.
A ještě ve větším dávnověku nebylo k mání nic, co lidem na zahrádkách a políčkách nevyrostlo. A tak se všichni těšili na dobu sklizně a s radostí očekávali úrodu, která znamenala obživu a konec strádání.
V létě se sklízí obilí, v září začíná vinobraní. V říjnu a možná trochu později nastává dýňobraní. Obrovské dýně zdobí zahrádky docela dlouho a připomínají velké či menší oranžové kameny, které rostou doslova před očima.
Ti z nás, kteří vše rádi zužitkují, už se těší na dýňové zelí, nejlépe s pečenou husičkou, že ano. A ti, kteří se rádi kochají a jsou kreativní, už se nemohou dočkat, co se jim z dýní podaří vyrobit a vydlabat. Zasmušilé podzimní večery se rozzáří rozsvícenými příšerami vyrobenými z dýňové úrody. Možná trochu nahánějí hrůzu, ale rozhodně se na ně každým rokem znovu a znovu těšíme.
Pokud si svoji strašidelnou lucernu rozhodnete vyrobit sami, určitě se vám budou hodit svíčky, které do ní vložíte. Podle velikosti dýně vybírejte i velikost svíčky.
A jaké je to u vás – skončí vaše dýně na talíři, nebo bude svítit v podzimní tmě?