Jahodová marmeláda s chia semínky
Kategorie: Recepty,
Jak už to v gastronomickém koloběhu bývá, období června je doba, kdy vidíte jahody na každém kroku. Jenže sezóna je krátká a je třeba myslet na zadní vrátka. Máte-li jahod plnou zahrádku, nastává ideální čas zavařit si nějaké do stylových skleniček.
Na zpracování 1 kg ovoce budete potřebovat:
1 kg omytých tak akorát zralých jahod (doporučuje se vložit je do studené vody a
neoplachovat pod tekoucí, tím se smývá důležité aroma)
500 g cukru
šťáva z půlky citronu
5 lžic (asi 50 g) chia semínek
špetka soli či jiného koření pro zvýraznění chuti
Jak postupovat:
1) Asi tak 2/3 jahod pomačkejte ve velkém hrnci, zasypte cukrem, zavřete pokličkou a
nechte stát (1-2 hodiny). Jahody krásně pustí šťávu, do které přisypte chia semínka, přidejte
citronovou šťávu a zbytek pokrájených jahod.
2) Hrnec postavte na plotnu a zahřívejte na nižší teplotu. Takhle nechte jahodou směs za
občasného promíchání probublávat na sporáku zhruba 4o minut – záleží na vás, jak moc
chcete tekutinu zredukovat a jaké konzistence dosáhnout.
3) Na závěr přidejte trochu soli, která zvýrazňuje chuť. Doporučuje se také vanilka nebo
růžový pepř.
4) Horkou zavařeninou plňte vroucí vodou vypláchnuté sklenice.
Recept pro vás připravila a marmeládu uvařila Martina z blogu Jídlo jako dárek.