Jahodová marmeláda s chia semínky
Kategorie: Recepty,
Jak už to v gastronomickém koloběhu bývá, období června je doba, kdy vidíte jahody na každém kroku. Jenže sezóna je krátká a je třeba myslet na zadní vrátka. Máte-li jahod plnou zahrádku, nastává ideální čas zavařit si nějaké do stylových skleniček.

Výtečná jahodová marmeláda si zaslouží i krásný obal … stylové skenice na zavařeniny s pákovým uzávěrem naleznete v kategorii Kolekce Garden 1897
Na zpracování 1 kg ovoce budete potřebovat:
1 kg omytých tak akorát zralých jahod (doporučuje se vložit je do studené vody a
neoplachovat pod tekoucí, tím se smývá důležité aroma)
500 g cukru
šťáva z půlky citronu
5 lžic (asi 50 g) chia semínek
špetka soli či jiného koření pro zvýraznění chuti
Jak postupovat:
1) Asi tak 2/3 jahod pomačkejte ve velkém hrnci, zasypte cukrem, zavřete pokličkou a
nechte stát (1-2 hodiny). Jahody krásně pustí šťávu, do které přisypte chia semínka, přidejte
citronovou šťávu a zbytek pokrájených jahod.
2) Hrnec postavte na plotnu a zahřívejte na nižší teplotu. Takhle nechte jahodou směs za
občasného promíchání probublávat na sporáku zhruba 4o minut – záleží na vás, jak moc
chcete tekutinu zredukovat a jaké konzistence dosáhnout.
3) Na závěr přidejte trochu soli, která zvýrazňuje chuť. Doporučuje se také vanilka nebo
růžový pepř.
4) Horkou zavařeninou plňte vroucí vodou vypláchnuté sklenice.

Zavařovací sklenice s pákovým uzávěrem jsou nejenom praktické, ale i krásné na pohled. Proč se o domácí dobroty nepodělit s rodinou nebo přáteli?
Recept pro vás připravila a marmeládu uvařila Martina z blogu Jídlo jako dárek.