Jahodový likér
Kategorie: Recepty,
Začátek léta je ve znamení jahodové sezóny. Velkou úrodu sladkých šťavnatých plodů však často nestíháme spotřebovat a zbytečně tak vypěstované ovoce končí v odpadkovém koši nebo v kompostu. Nejjednodušší a nejvíce známé jsou recepty na nepečené i pečené dezerty z jahod, mléčné koktejly a jahodové džemy.
Dnes se s vámi podělíme o netradiční recept z jahod, o který se s námi podělila a připravila Martina z blogu Jídlo jako dárek.
Původně však recept pochází z kuchařky Láska prochází kuchyní od námi dobře známé Denisy Bartošové. S touto knihou Denisa získala v roce 2014 titul “nejkrásnější kniha na světě v kategorii DESIGN”.
„Ve chvíli, kdy budete mít pocit, že na vás jahody vykukují na každém kroku a že už jich bylo dost, udělejte jednoduchý manévr. Půl kila jich vezměte, zalijte bílým rumem a dva týdny si jich vůbec nevšímejte. Po skončení jahodové sezóny si nakonec budete blahořečit! ;-)“
Co budete všechno potřebovat (na 2 litry likéru):
0,5 kg očištěných a pokrájených jahod
0,6 litru bílého rumu
270 g cukru
1 litr bílého vína
Jak na to:
Jahody pokrájejte na menší kousky, vložte do čistých sklenic či lahví a zalijte bílým rumem. Uzavřete a nechte stát (raději na stinném a chladnějším místě).
Po dvou týdnech jahody zceďte a nechte okapat, ovšem NEMAČKEJTE je! Vylouhované plody jsou v tomto okamžiku už jen odpadní surovinou.
Prudkým varem povařte víno s cukrem po dobu asi 10 minut. Tekutinu následně zredukujte zhruba na polovinu.
Nechte vychladnout a následně smíchejte s jahodovým rumem.
Nalijte do lahví a máte hotovo. Likér je díky obsaženému alkoholu prakticky nezkazitelný a uvidíte, že po konci léta vám plná chuť jahod zakonzervovaná v tomto likéru přijde vhod.
Chystáte se vyzkoušet tento recept? Podělte se s námi o výsledek a my vás odměníme. Fotografie můžete zasílat na michaela@novaline.cz nebo publikovat přímo na našem FB profilu.