Jak napojit zahradní umyvadlo na odpad ?

NOVAline banner

Zahradní umavadla nejsou běžně přizpůsobena pro napojení na odpadní potrubí.   Většina z výlevek má odtok ve spodní části a napojení by bylo spučasně pod odlitkem umyvadla vidět.

 

Počítá se s tím, že odtékající voda po opláchnotí ovoce, nebo rukou při odchodu ze zahrady, nevadí  a při upevnění např. na plot z tvarovek, odtékající voda plot nepoškodí.

 

zahradní umyvadlo na zeď

zapojení zahradního litinového umyvadla n azeď není vůbec složité. Zvládne to i laik.

 

Jsou ale situace, kdy nám stékající voda po tvarovkách plotu nebo fasádě vadí a rozhodneme se pro napojení zahradního umyvadla na odpad.  Úplně nejlépe je, počítáme-li s tím už před jeho montáží.

 

montáž zahradního umyvadla

napojení přivodu vody a odpadu na zahradní umyvadlo

 

 

Pokud  se teprve rozhodujete o pořízení zahradního umyvadla, nebo teprve stavíte oplocení, počítejte se vložením sifonu přímo do zdi (plotových tvarovek). Vyhnete se v budoucnu provizorním, nebo dodatečným vytváření sifónu odpadu, aby nebyl odpad ze zahradního umyvadla cítit.

 

 

Napojení zahradního umyvadal na odpad svépomocí

 

Nejsnazším způsobeb, kterým můžete zahradní umyvadlo napojit na odpadní potrubí, je použitím pevné zahradní, tlakové, nebo bazénové hadice, dokonce i potravinářské silikonové hadice, kterou si naměříte na požadovanou délku od odpadu zahradního umyvadla do místa vložení hadice do odpadního potrubí.

 

Nezapomeňte na rezervu. Hadici zkrátit můžete i dodatečně.  Vložte hadici do výpustě umyvadla a pečlivě zasilikonujte. Průměr otvoru pro vložení hadice (odpadu) je 33mm.

 

odtok vody z umyvadla

vložte odpadní hadici do otvoru a připevněte silikonem

 

 

montážní list zahradní umyvadla

plánek pro napojení odpadu svépomocí pomocí hadice

 

Druhý konec vsuňte do odpadu a utěsněte.

 

Pokud se rozhodnete pro řešení zacpání spodní výpustě, vytvořením odtoku ze zadní strany, nebude v tu chvíli odtpk vůbec vidět a jedná se o dlouhodobější řešení.

 

montáž odpadu zadní částí umyvadla

napojení zahtradního umyvadla na odpad v zadní části

 

Řešením je i výběr retro zahradních umyvadel, která si můžete sestavit a obsahují sifon již v prostoru umyvadla a součástí je i krytka sifónu, kterou zakryjete napojení.  Získáte tak výrobek, který pouze namontujete na zaď a napojíte na odpad.

 

I laik zvládne montáž do 45 minut, včetně vrtání otvorů pro připevnění.

 

sifon zahradního umyvadla

zahradní umyvadlo s vlastním sifonem

 

 

 

NOVAline banner