Jak pečovat o trávník

Kategorie: Dekorace do chalupy,

NOVAline banner

Péče o trávník

 

Co si budeme povídat…hustý, svěže zelený a perfektně zastřižený pažit je snem a chloubou každého zahradníka. Ale docílit  takového trávníku, jaký najdeme na golfových hřištích, není vůbec snadné.

 

 

 

Skutečně pěkný trávník vyžaduje naši stálou a pravidelnou péči po celé vegetační období. Trávník nemá rád ani silné zatížení, nesvědčí mu  přílišný mráz  a množství sněhu.

 

Nedílnou součástí péče o trávník je jeho pravidelné kosení, zalévání, výživa a odstraňování plevele.

 

 

 

 

 

 

 

Při sečení trávníku dbáme, aby čepel sekačky byla pořádně ostrá se správně nastavenou výškou. V době sucha trávník zaléváme asi jednou za sedm dní v létě, na jaře postačí interval desetidenní.

 

Při nedostatku vláhy trávník zhnědne. Trávník vyžaduje i doplňování výživy, neboť kosením se z půdy odčerpávají živiny.  Nejdůležitější je správná výživa na jaře. Trávník nám bude vděčný za dusíkatá hnojiva, která jsou pro traviny nejvíce vhodná. Hnojivo rovnoměrně rozhrabeme po celé ploše trávníku. Můžeme samozřejmě využít i speciální kapalná hnojiva.

 

 

 

 

 

 

 

Pravidelným hrabáním zbavujeme trávník plevele a mechu. Jestliže se mech objeví na větší ploše,  je to znamení, že trávník potřebuje drenáž.  Ale i zde si můžeme pomoci přípravky určenými na hubení mechu.

 

K péči o trávník patří i jeho provzdušňování. Tuto činnost stačí provádět jednou do roka stejně jako válcování trávníku. Válcuje se na jaře, když je trávník suchý, ale půda vlhká.

 

Na závěr přidáme jednu anekdotu, která  pochází z Anglie. Jeden Angličan není spokojen se vzhledem svého trávníku a stěžuje si druhému. Ten se ho ptá:“Sekáš trávník pravidelně? Hnojíš ho nejméně jednou týdně? Pravidelně ho provzdušňuješ? Odstraňuješ mech a jiný plevel? A děláš tohle všechno už nejméně sto let?“

 

Tak nezoufejte, jestli váš trávník zrovna nevypadá ukázkově. Když sto let vydržíte, výsledek se jistě dostaví.

NOVAline banner
Tagy: