Jak pěstovat šeříky

NOVAline banner

Šeříky a jejich pěstování

 

Šeříky se  latinsky nazývají  Syringa. Tento název  je odvozen od látky, syringinu, kterou obsahuje plod, kůra, listy i kořeny šeříku. Syringin je dráždivý a může vyvolávat alergické reakce. Český název vymyslel pravděpodobně Jan Svatopluk Presl, významný český přírodovědec 19. století.

 

Keře šeříku můžeme najít prakticky v celé Evropě, částečně také v Malé Asii, v 18. století se rozšířil i do Severní Ameriky.

 

Šeřík  je opadavý  keř, který  však můžeme pěstovat i jako stromek, pokud odstraňujeme odnože. Stromek i keř mohou dorůst do výšky až sedmi metrů. U stromku více vynikne krása květů, které mohou být jednoduché i plnokvěté a v různých barevných odstínech od bílé po  tmavě fialovou.

 

 

Šeříky

 

Šeříky začínají kvést nejčastěji v květnu,  z květů se můžeme těšit tři až čtyři týdny.

 

Květy šeříku upoutávají nejen svou krásou, ale také silnou vůní. Jestliže si přejeme, aby byl náš šeřík obsypán množstvím květů, musíme odstraňovat laty  ihned po odkvětu.  Šeřík potěšíme i přihnojováním kompostem.

 

Pěstování šeříku

 

pěstováním šeříku nejsou žádné větší problémy. Stromkům  neuškodí i zásadní seříznutí výhonů, okamžitě obrostou novými. Šeřík je  nenáročný a není náchylný na vymrzání. Nevadí mu ani sucho, naopak nemá rád přemokřené půdy. Jediným problémem je  jeho časté  odnožování. Proto musíme dávat pozor, aby se nám nerozšířil víc, než zamýšlíme. Neošetřovaný keřík se může rozmnožit tak, že se nakonec stane nepříjemným plevelem.

 

Šeříkové dekorace

Pokud milujete nejen vůni šeříku, ale i jeho vzhled, určitě stojí za to, pořídit si jej kousek domů, i když zrovna nebude kvést. Bytové dekorace s jeho motivem (nebo vůní) rozzáří interiér a vám udělají radost.

 

Nástěnné hodiny

Nástěnné hodiny s šeříky vám budou stále připomínat vaši oblíbenou květinu

 

 

Přírodní mýdlo

Přírodní mýdlo s vůní šeříku můžete používat na mytí, ale i na provonění skříně

 

 

Vosk do aromalampy

Vonný vosk můžete dát do aromalampy a za chvíli se vám po bytě rozline krásná vůně

 

NOVAline banner
Tagy: