Hmyzí hotely, které přilákají okřídlené pomocníky

Hmyz je důležitou součástí nejen českých zahrad. I přesto, že někteří jeho zástupci nám doslova pijí krev, jsou i tací, které na zahradě opravdu potřebujeme. Komáry a klíšťata bychom asi všichni nejraději vyhubili, když ale přijde na včelky, berušky nebo motýly, je více než příhodné, abychom tyto krasavce za každou cenu uchránili. Že to ale sami nezvládnete? Právě naopak! Od toho tu jsou hmyzí hotely, o kterých si v dnešním článku povíme. 



Vyrážíme sbírat dary lesa

Houbaření a sběr lesních plodů

 

Pokud trávíte léto doma v Česku, pak se vám naskýtá spoustu možností, jak si prázdniny užít. Pro někoho je nejlepším zážitkem vyrazit na kola nebo na vodu, pro někoho návštěva hradů a zámků a někdo zase miluje chvíle strávené v lese. Preferujete-li poslední možnost, určitě také rádi sbíráte houby a všechny lesní plody, a není divu! Tato činnost nejen uklidňuje, ale hlavně vám umožní odnést si domů spoustu dobrot, z kterých si můžete uvařit a upéct opravdové delikatesy. A jak se na to správně vybavit? To se dozvíte v následujícím článku.

 



Ptačí krmítka, která potěší všechny opeřence na zahradě

Ptačí krmítka a pítka

 

Ptačí krmítka nejsou pro ptáčky oporou pouze v zimě. Je pravda, že v zimě můžou zrníčka či lojové koule ptáčkům doslova zachránit život. I na jaře, v létě a na podzim ale neuškodí, když budou mít na vaší zahradě nebo terase místo, kam si mohou zaletět odpočinout.

 

Spousta krmítek má totiž i další funkce. Mnoho z nich můžete obzvlšť přes léto využít jako pítko nebo dokonce koupel pro ptáčky, aby se v horkých letních dnech měli kde zchladit. Některé jsou zase zároveň i budkou nebo přístřeškem, do kterého se mohou schovat v dešti nebo v případě nebezpečí.

 

Pozvěte na zahradu ptáčky všech druhů, a uvidíte, jak vaše zahrada rázem ožije. Podívejte se proto s námi v dnešním článku na ptačí krmítka.

 



Ptačí budky a ptáčci na zahradě

Ptačí budky

 

Říká se, že první vlaštovka jaro nedělá. Možná jste jich, stejně jako my, za okny ale již viděli několik. I počasí venku napovídá, že jaro je snad konečně opravdu tu. Přirovnání s vlaštovkou také nebylo náhodné. Jaro znamená nový život nejen u rostlin a stromů, ale hlavně také u zvířat, ptáčky nevyjímaje.

 

Pokud máte zahradu nebo alespoň větší balkon či terasu, pak můžete ptáčky po dlouhé zimě přivítat několika způsoby. Krmítka nebo pítka pro ptáčky vytvoří pro všechny krásné opeřence prostor, kde si mohou odpočinout a načerpat síly. Chcete-li si ale opravdu získat jejich náklonost, pak se v dnešním článku podívejte na ptačí budky, které ptáčkům poskytnou místo k hnízdění a úkrytu.

 



Stolek pro výsadbu – šikovný pomocník na zahradu

Stolek pro výsadbu

 

I přes to, že se venku stále ještě sem tam mihne sněhová vločka, je ve vzduchu pomalu cítit jaro. A jaro přináší do života po nekonečné zimě novou dávku pozitivní energie – více svítí sluníčko, my máme chuť být venku a hlavně se začínají probouzet naši nejmilejší společníci – květiny. Po dlouhé zimě si ale i ony zaslouží adekvátní péči, proto popadněte všechny květiny v květináči, a pustíme se společně do toho.

 

Ti z vás, kteří mají velkou zahradu, už nejspíš mají pohodlné pracovní místo, kde mohou přesazovat květiny. Některým zase nejspíš stačí terasa, dvorek nebo větší balkón. Tak či tak ale není dobré ani pro dobrou náladu, ani pro záda, abyste se nad prací krčili na zemi. Proto se bude na nejednu zahradu hodit stolek pro výsadbu, o jehož výhodách si v dnešním článku, společně s tipy na výsadbu a přesazování květin, řekneme.

 



Ekologická domácnost

Ekologická domácnost

 

Ekologická domácnost – toto spojení zní pro některé možná až hrůzostrašně a naprosto neproveditelně, opak je ale pravdou. Nemusíte hned jezdit čistit oceány, ani měnit všechny čistící prostředky v koupelně. Aby změna dlouho vydržela, je třeba začít malými krůčky a být vděčný a pyšný na každou malou změnu, která se nám povedla.

 

Přeměnu vaší domácnosti ve více udržitelnou si můžete příhodně nastavit třeba jako své novoroční předsevzetí. Je to totiž opravdu snadné a zvládne to každý. Ptáte se jak? To vám přiblížíme v dnešním článku.