U kachlových kamen

NOVAline banner

U kachlových kamen

„Brr. No to je zase zima!“ Kolik z nás tuto větu řekne za dlouhých chladných zimních večerů, kdy se z různých důvodů zdráháme pořádně topit plynem či elektřinou. Nikdo  neví, jak bude zima dlouhá. Východiskem z této situace může být buď dostatek teplých přikrývek nebo kachlová kamna. Kachlová kamna, to je filozofie. Neslouží jen k ohřátí bytového prostoru, ale poskytnou nám toho daleko víc. Uvaříme na nich nebo v nich upečeme buchty. Ale hlavně nás obohatí po psychické stránce.

Historie kachlových kamen sahá až do středověku, nejprve se vyskytovaly ve Švýcarsku a Itálii. Kamna vyrobená do 19. století představují vždy originální kousek. Až s nástupem průmyslové revoluce začíná i průmyslová výroba kachlových kamen. Díky tomu klesá cena kachlových kamen a ty se začínají objevovat ve staveních prostých i bohatých lidí.

 

 

Podle toho, kde byla kachlová kamna vyrobena, a také podle vzhledu rozlišujeme třeba tahovky, sloupová kamna či Plzeňky.

Pak přišla doba moderní a slávě kachlových kamen odzvonilo. Téměř každý se jich jako symbolu historie zbavoval a pořizoval si pokrokovější typy sporáků.

Ale časy se mění. Poznenáhlu znovu přicházíme na chuť podmanivé kráse kachlí a nevadí nám, že kamna  zabírají spoustu místa a netopí se v nich tak jednoduše, jako když otáčíme kolečkem u radiátorů. To teplo, které z kachlových kamen sálá, to je docela jiná káva. Slýcháte o pojmu studené a teplé teplo? Na první pohled to vypadá, že se někdo pomátl. Ale kdo porovná teplo produkované plynem či elektřinou s teplem vycházejícím z kachlových kamen ví, že lépe se to vystihnout nedá. Ano, kachlová kamna přímo dýchají nádherným, teplým teplem.

 

 

Když jsme limitovaní místem a naše peněženka není bezedná, můžeme si vypomoci třeba krbovými kamny. I krbová kamna  nám dokáží vykouzlit kouzlo starých časů. A jestli nám nebudou sloužit jako primární zdroj tepla, nevadí. I obyčejný den v jejich společnosti bude najednou trošku neobyčejný.

 

 

NOVAline banner
Tagy: