Kouzlo pojízdných prodejen

Kategorie: Dekorace do chalupy,

NOVAline banner

Pojízdné prodejny

 

Mnoho mladých lidí si dnes nejspíš nedovede představit, co se za pojmem v nadpisu může skrývat. Prodejny máme sice doslova na každém rohu, ale že by jezdily, to se říci nedá.

Ale pamětníci si možná vzpomenou, že v malých a zapadlých vískách byl tento typ nakupování a prodeje docela běžným a vítaným.

V Československu byly pojízdné prodejny ve velkém zaváděny v padesátých letech dvacátého století. První prodejny tohoto typu provozoval Československý svaz spotřebních družstev, později tyto prodejny spadaly pod družstvo Jednota. V sedmdesátých letech 20. století bylo v tehdejším Československu asi sedm set podobných prodejen.

 

V Asii jsou i dnes často k vidění pojízdné prodejní stánky. Ty vypadají jako jízdní kolo. V našich středoevropských podmínkách byla pojízdná prodejna většinou uschována ve vozidle připomínajícím autobus či dodávkový vůz. V předem určenou dobu pak pravidelně přijížděla na stanovené místo, kde už čekali nedočkaví zákazníci.

 

Pojízdné prodejny nabízely docela běžný sortiment zboží. Jednalo se zejména o potraviny ať trvanlivého charakteru nebo takového, které vyžadovalo rychlou spotřebu. Dále bylo možno zakoupit i drogistické a jiné zboží, jež bylo v domácnosti potřeba. Mnohdy dováželi prodejci, z nichž se časem stali kamarádi a známí, i zboží přímo objednané lidmi, kteří jinou možnost nákupu neměli.

 

Pojízdné prodejny v neposlední řadě plnily i funkci stmelovací. Lidé nenadávali, když se prodejna v určený čas neobjevila. Měli alespoň více času si popovídat a ukrátit si tak dlouhou chvíli. A všichni se společně těšili na novinky, které jim z jiných vsí a měst pan prodavač přivezl vedle rohlíků a mléka.

 

Po roce 1989 se pojízdné prodejny začaly pozvolna vytrácet. Družstvo Jednota ztratilo nárok na státní dotace a tato služba se přestala vyplácet. Ale i přesto existují i dnes bílé vrány, které fungují nadále. Jedná se o soukromníky, kteří jsou velmi často podporováni obcemi. Ty chtějí alespoň tímto způsobem zajistit svým občanům nákup běžného zboží. Jestli bydlíte v okrese Frýdek- Místek, Havlíčkův Brod, Břeclav či Písek, nebo v kraji Sušicka a Pošumaví, můžete se zde s pojízdnou prodejnou setkat a připomenout si tak staré dobré časy, kdy lidé měli o něco více času a o mnoho méně nároků než dnes.

NOVAline banner
Tagy: