Kované sluneční hodiny a jejich nastavení

NOVAline banner

Kované slunečné hodiny jsou narozdíl od ostatních variant litinových slunečních hodin do zahrady vyráběné z ocelových dílů, které jsou upravované řezáním a kováním. Výhodou od litinových slunečních hodin (které mohou po pádu na zem prasknout) je jejich větší odolnost a menší riziko poškození slunečních hodin v zahradě.

 

kované sluneční hodiny můžete vybírat z variant na zeď i na postavení třeba do skalky v zahradě.

Sluneční hodiny na fasádu

 

Ještě před výběrem kovaných slunečních hodin na zeď na fasádu si ověřte, na jakou světovou stranu je zeď, na kterou chcete sluneční hodiny na zeď umístit,  natočena.  U tohoto typu hodin můžete vybírat z variant na východní, západní i jižní stranu fasády vašeho domu.  Samotné nastavení je pak snadné. Po namontování nastavíte délku stínu ručičkou ukazatele tím, že měníte úhel, pod kterým stín na fasádu dopadá v místě označujícím XII hodin. Po nastavení délky stínu dotáhnete imbusovým klíčem č.8 ručičku pevně k ukazateli (kovové slunce).

 

 

sluneční hodiny

sluneční hodiny do zahrady i na fasádu s laserem vyřezávynými číslicemi.

 

Kovové slunce určuje zase nastavování hodin, pootočením doprava, nebo doleva od své osy. Poloha (slunce) ručučky se v tomto případě nastavuje vypodložkováním připevňovacího ocelového šroubu. Pokud potřebujete nastavené času posunout dopředu, přidejte slabou podložku M8 na připevňovací šroub a opět namontujte. Sílu ocelové podložky M8 můžete naprosto jemně ovlivnit položením na smirkový papír a pohybováním tam a zpět.  Takto si můžete svépomocí vyrobit i několik seřizovacích podložek.

 

sluneční hodiny

Kovové nástěnné sluneční hodiny na zeď na fasádu

 

I zimní a letní čas lze upravit právě pootočením ukazatele ručičky slunečních hodin na fasádu. Postupujte při přenastavování stejně, jako v předchozím kroku.

 

Zahradní sluneční hodiny

 

Zahradní sluneční hodiny jsou již nastaveny dle české lokalizace a lze tedy snadno zahradní sluneční hodiny již přímo umístit na určené místo v zahradě, přímo ve 12:00 pevně usadit na požadované místo a dvěmi dírkami důlčiku do plochy, na kterou budou následně sluneční hodiny do zahrady připevněny.

 

sluneční hodiny výroba

sluneční hodiny výroba číslic vypalování laserem

Číslice na ukazateli hodin jsou vyráběné vypalováním laserem, nebo malované na ciferník.

 

sluneční hodiny

sluneční hodiny na fasádu

 

Sluneční hodiny pak bezpečně uložíme a připravíme si otvory pro připevnění. Pokud jsme se rozhodli připevnit zahradní sluneční hodiny do pařezu, nebo uříznutého kmene po ovosném stromku v zahradě, nebo uměle naaranžovaném dřevěném špalku, stačí nám předvrtat dva otvory v požadovaném místě a pro připevnění hodin použít vruty do dřeva 4x35mm.

 

sluneční hodiny

sluneční hodiny

 

Při připevňování doporučujeme na šroubky namotat např. instalatérskou silikonovou pásku, nebo použít gumové podložky, aby při připevňování slunečnívh hodin k podkladu nedošlo k poškrábání ochranného laku na povrchu hodin a následně tak nedocházelo k předčasné korozi.

 

sluneční hodiny

sluneční hodiny

 

 

Sluneční hodiny na zeď a jejich nastavení

Sluneční hodiny na zeď snadno připevníte do fasády hmoždinkami a nastavíte pohyblivým ukazatelem času.

 

sluneční hodiny NOVAline

sluneční hodiny

délka stínu na slunečních hodinách výroba a nastavení

délka stínu na slunečních hodinách

 

Po nastavení požadovaného zobrazení stínu dotáhněte připevňovací šroub.

 

sluneční hodiny

sluneční hodiny na fasádu

 

NOVAline banner
Tagy: