Jak sestavit sluneční hodiny

Sluneční hodiny a jejich sestavení

 

Sluneční hodiny známe asi především z krásných fasád starších nebo z filmů o vynálezcích. Už ale dávno nejsou jen nedostupným luxusním výdobytkem, právě naopak! Sluneční hodiny můžeme mít na zahradě či fasádě všichni. A jsou opravdu nádherným doplňkem, který je zároveň velice praktický.

 

I přes to, že nejsou tak přesné, jako digitální či strojkové hodiny, přibližný čas (některé až na 15 minut) spolehlivě ukazují. Jak je jistě jasné z jejich názvu, sluneční hodiny využívají otáčení Země kolem své osy a tím tedy směr slunečních paprsků, které v odlišné časy vrhají odlišné stíny předmětů. Každé takové hodiny mají ukazatel, který tento princip využívá – vrhá stín na čísleník.

 

Existují tři základní tipy slunečních hodin, které si v dnešním článku představíme.

 



Kované sluneční hodiny a jejich nastavení

Kované slunečné hodiny jsou narozdíl od ostatních variant litinových slunečních hodin do zahrady vyráběné z ocelových dílů, které jsou upravované řezáním a kováním. Výhodou od litinových slunečních hodin (které mohou po pádu na zem prasknout) je jejich větší odolnost a menší riziko poškození slunečních hodin v zahradě.

 

kované sluneční hodiny můžete vybírat z variant na zeď i na postavení třeba do skalky v zahradě.



Sluneční hodiny

Sluneční hodiny na zahradu i terasu

 

Setkali jste se zatím pouze s nástěnnými slunečními hodinami na budovách a přišly vám stylové a krásné? Nezoufejte, sluneční hodiny nejsou tak nedostupnou záležitostí! Můžete si je pořídit třeba na svoji zahradu nebo terasu.

 

Sluneční hodiny jsou nádhernou dekorací na zahradu. Vyrábí se v různých provedeních, například s ptáčky, s různými ornamenty i v několika velikostech.