Krbová římsa – použití a oprava povrchu

NOVAline banner

Praskání ohně, příjemná vůně dřeva a okouzlující světlo a teplo vycházející z plamenů, krb je zkrátka prvek domu, který je funkční i estetický zároveň. Prostor dokáže vyhřát i zútulnit. Ne všichni si jej z konstrukčních, či finančních důvodu můžeme dovolit.


Řešení však existuje, i když bohužel samo o sobě nezahrnuje schopnost vyhřát obývané prostory, dokáže zaručeně navodit útulnou atmosféru. Řeč je o krbové římse, nebo také falešném krbu. V tomto článku vám tento zajímavý interiérový prvek představíme. Ukážeme vám několik různých provedení a získáte pár tipů na to, kde a jak krbovou římsu využít, a jak ji doplnit, aby alespoň co do atmosféry, dokázala nahradit krb pravý. Nakonec přidáme i postup, jak krbovou římsu opravit, v případě, že se vám ji podařilo povrchově poškodit.

Krbová římsa

Krbová římsa je v podstatě dřevěná konstrukce, imitující zděnou obestavbu krbu. Můžeme o ní mluvit v podstatě i jako o kusu nábytku. Ve své horní části mívá různě široký odkládací prostor. Krb v domácnosti vyzařuje spolu s teplem i pocit útulnosti, ten snadno navodíte i právě krbovou římsou, v kombinaci s dalšími doplňky a dekoracemi.

Skvěle se proto krbová římsa hodí do bytů. Díky ní si vlastní krb může pořídit kdokoliv a prakticky okamžitě.

Pokud toužíte po skutečném teple, můžete samozřejmě krbovou římsu kombinovat s elektrickým krbem. Nutné to však není, příjemnou atmosféru plápolajícího ohně můžete navodit i svíčkami, či lucernami, které u ní zapálíte.

Krbové římsy se vyrábí v mnoha stylech, od jednoduchých a čistých, až po složitě tvarované kousky, evokující práci štukatéra. K dostání jsou nejčastěji v bílém provedení, najdete však v nabídce i krbové římsy černé a hnědé.

Jejich vekou výhodou je však jistě možnost úpravy jejich povrchu, podle vašeho přání. Krbovou římsu můžete natřít na barvu, která bude nejvíce ladit s vaším interiérem.

krbová římsa s ornamentem
Krbové římsy

Využití krbové římsy a její doplňky

Použít ji můžete jako hlavní prvek obývacího pokoje, ale třeba i v chodbě, kam je její úzký tvar přímo stvořený. Díky krbové římse získáte stylový doplněk i praktickou odkládací plochu.

Můžete měnit její výzdobu, podle ročních období a dodat tak, velmi elegantně, vaší domácnosti styl a punc originality.

Mimo již zmiňovaných luceren a svíček, lze použít na osvětlení krbové římsy i světelný řetěz. Horní odkládací plocha je pak vhodným místem na rodinné fotografie, malé vzpomínkové předměty z dovolených. V případě, že ji umístíte do předsíně, či na chodbu, může sloužit k odkládání klíčů. Díky tomu je vždy budete mít na jednom místě a už nikdy je nebudete muset před odchodem z domova hledat.

Zajímavě budou jistě vypadat i narovnaná polena v prostoru krbové římsy jen tak, nebo v koši na dřevo. Kombinovat ji můžete také s krbovou clonou.

Vždy myslete na připevnění krbové římsy ke zdi. Snadno by se totiž díky své úzké konstrukci mohla převrhnout. Díky připevnění, bude bezpečné cokoliv na římsu položit, samozřejmě úměrně k její nosnosti.

krbové obložky a římsy
krbové římsy novaline skladem

Oprava povrchu krbové římsy

Jako všechen nábytek, i krbové římsy se mohou někdy poškodit. Ať už při jejím sestavování, či zkrátka během jejího používání. Nějakému tomu škrábanci, či odražené hraně se často nelze vyhnout. Naštěstí oprava takovýchto povrchových nedokonalostí není nijak náročná. Níže jsme pro vás sepsali, jak postupovat a svépomoci tak krbovou římsu opravit.

Co budeme potřebovat
K opravě krbové římsy budeme potřebovat pouze několik pomůcek a materiálů. V podstatě půjde jen o pět věcí – smirkový papír, akrylátový tmel na dřevo, kelímek, špachtli a hodící se barvu.

1. Zdrsnit povrch

krbová římsa
krbová římsa oprava hran

V okolí místa kolem škrábance, či odražené hrany, odstraníme pomocí smirkového papíru nátěr a současně tím povrch krbové římsy zdrsníme. Díky tomu tmel k místu lépe přilne. Můžeme použít i trošku hrubší smirkový papír. Místo očistíme tak, aby na něm nezůstaly zbytky zbroušené barvy a dřeva.

2. Vytmelit

tmelení krbové římsy
tmel Akrilin na opravu dřevěných povrchů

Na takto připravené místo na krbové římse, naneseme pomocí špachtle akrylátový tmel, který vtlačíme do praskliny, či jím vytvarujeme hranu. Pokud špachtli nemáte, pomoci nám při této činnosti může i stará kreditní karta, se kterou se, díky jejímu hladkému povrchu a pružnosti, také velmi dobře pracuje.

3. Zabrousit

krbová římsa
tmel nechte zaschnout a smirkovým papírem vyovnejte

Následně, po vytvrzení tmelu, jehož čas závisí na konkrétní značce, začneme s broušení povrchu. Můžeme nejdříve použít hrubším smirkovým papírem, pro rychlé a hrubé odstranění přebytečného tmelu. Na závěr však vždy použijeme jemný smirkový papír. Díky němu dosáhneme zcela hladkého povrchu a stopy po opravě krbové římsy nebudou vůbec patrné.

4. Opatřit nátěrem

krbová římsa
Balakryl UNI pro dokonalý povrchový nátěr krbové obložky

Posledním krokem opravy krbové římsy je její natření barvou, kterou jí můžete dát zcela originální vzhled. Díky barvě ji snadno sladíte s okolními stěnami, nebo ji naopak můžete kontrastně odlišit. Vhodnou barvou je například Balakryl, který je do interiérů jako dělaný, díky své zdravotní nezávadnosti. Vybírat můžete z matných i lesklých variant. Krbovou římsu však můžete ošetřit i speciálním nátěrem, který vytvoří na jejím povrchu patinu.

Krbová římsa
Krbové římsy

Krbová římsa, ať už čistého tvaru, s ornamentální dekorací, či složitěji členěným povrchem, vnese originalitu a jisté teplo domova do každé domácnosti. S vhodnými doplňky ji harmonicky začleníte do vašeho interiéru. Stačí poté zapálit pár svíček, usadit se v oblíbeném křesle a vychutnávat si společné chvíle s rodinou.

NOVAline banner
Tagy: