Krmítka pro ptáky – jak je vybrat?

NOVAline banner

Krmítka pro ptáky

 

Pomalu, ale jistě se nám do životů vkrádá zima. Než ale definitivně zazimujete zahradu nebo terasu, vzpomeňte si na ptáčky, kteří vám v létě cvrlikali na stromech. Ti ptáci, kteří neodlétají do teplých krajin zůstávají mezi námi a za chladných nebo dokonce mrazivých večerů a dní jim není hej. Pořiďte proto na zahradu krmítka pro ptáky, kteří jistě ocení něco dobrého a také místo, kde se na chvíli mohou schovat.

 

Může se zdát, že ptáci mají i přes zimu spoustu potravy. Opak je ale pravdou – mnohdy vaše přikrmování na krmítku může ptáčky zachránit. A jaká krmítka pro ptáky zvolit? V tomto článku si představíme litinová i dřevěná krmítka s využitím nejen na krmení.

 

 

 

Krmítka jsou vhodná na zahradu, balkon nebo na okenní parapet. Pokud se chystáte budku nebo krmítko umístit na strom nebo kamkoliv na zahradu, mějte na mysli, že se kolem budky mohou potulovat kočky nebo kuny, které jsou pro ptáky predátory. Je tedy dobré zavěsit krmítko na tenčí větev, a to minimálně 2 metry od země.

 

Dřevěná krmítka

 

Dřevěná krmítka pro ptáky jsou kombinací krmítka a budky. Mají stříšku, takže na zrní nebude pršet a ptáčkové budou mít úkryt před nepříznivým počasím i případnými predátory. Krmítka se dají zavěsit a nebo jsou opatřeny zápichem, který jednoduše zapíchnete do záhonu nebo k pěšince.

 

Ptačí budka

Díky tomuto krmítku budou ptáčci chránění ze všech stran

 

Krmítko pro ptáky

Trojúhelníkové krmítko je skvělou kombinací krmítka a budky – do horní části se mohou ptáčcci schovat, ve spodní nakrmit. Části jsou od sebe oddělené.

 

 

Krmítko

Zrní v tomto krmítku bude chráněné před deštěm i sněhem.

 

Kovová a litinová krmítka pro ptáky

 

Výhodou některých litinových nebo závěsných kovových krmítek je fakt, že v létě nebo při teplotách nad nulou se dají využít také jako pítka nebo koupele pro ptáčky. Často jsou ptáci totiž nejen hladoví, ale i žízniví, obzvlášť když je venku sucho bez deště.

Krmítko pro venkovní ptáky

Litinové krmítko na konzolce můžete umístit na fasádu domu nebo na pergolu.

 

Ptačí krmítko pro venkovní ptactvo

Litinová miska na podstavci poslouží jako krmítko i jako pítko či koupel pro ptáčky

 

Ptačí krmítko

Znáte po domácku vyrobená krmítka z šišek? Tahle je litinová a bude nejen užitečným místem pro ptáčky, ale i stylovým doplňkem.

 

 

Krmítka pro ptáky

Oblíbené krmítko ve tvaru žaludu potěší všechny ptáčky

 

 

Krmítko pro venkovní ptáky

Závěsné kovové krmítko se zelenou patinou bude stylovým doplňkem zahrady a praktickým krmítkem, do kterého nenaprší

 

A čím naše ptáčky krmit? Do krmítka pro ptáčky určitě nedávejte zkažené nebo plesnivé potraviny, ani potraviny, které jsou příliš kořeněné nebo solené. Snažte se vyhnout pečivu a sáhněte raději po oříškách, slunečnicových semínkách nebo ptáčky potěší jablka, hrušky či plody bezu černého.

 

NOVAline banner
Tagy: