Petunie

NOVAline banner

Petunie

 

Patří k nejnáročnějšímu typu letniček. Do této kategorie se dostaly kvůli svým nárokům na předpěstování v teplém  skleníku.

 

Ale zároveň patří k těm nejvděčnějším květinám, ať už je míníme zasadit do truhlíků, nebo do zahrádek. Obdivovat je můžeme díky nespočtu barevných variant a také příjemné vůni, kterou některé druhy vydávají.

 

 

Petunie nepěstujeme  jen v České republice.  Velkou oblibu si získaly také  Japonsku a USA, kde jsou neustále šlechtěny nové odrůdy.

 

Petunie můžeme rozdělit na velkokvěté, drobnokvěté , dále zkadeřené, plné a převislé odrůdy. První jmenované mají své místo zejména v okenních truhlících a jsou vhodné i k řezu. Drobnokvěté varianty  se hodí více na záhony, ale své místo mohou samozřejmě mít i na okenních parapetech.

 

 

 

 

 

A jak se o petunie máme starat? Doporučujeme zakoupit mladé rostlinky, které už jsou obdařené prvními květy. Ty potom vysázíme na místo, které jsme jim předem vybrali. Do truhlíku počítejme na1 metrs 8 až 10 rostlinami, na záhoně je vysazujeme do sponu 30 x30 cm. Zeminu vyžadují petunie dobře vyhnojenou, např. Cereritem.

 

 

 

Vysazené rostliny samozřejmě nesmíme zapomenout zalévat, květiny na záhonech již později zálivku nevyžadují, pokud nás tedy nepřepadnou velká sucha. Bohatými květy se nám petunie odmění při pravidelném přihnojování jednou za 14 dní.

 

 

 

Pamatujme také na to, že petunie milují slunce. Potom dokážou kvést do té doby, než přijdou první mrazíky.

 

 

 

Zdroj: Moderní zahrada, Vladimír Molzer, SZN, 1976, str. 261

 

NOVAline banner
Tagy: