Ptačí krmítka – podejte pomocnou ruku ptáčkům na vaší zahradě

Kategorie: Krmítka a pítka,

NOVAline banner

Jistě, jste si přes léto užívali chvíle klidu a odpočinku na vašich zahradách a relaxovali jste při melodickém cvrlikání ptáčků, kteří žijí na vašich zahradách. Čilý život na zahradách však samozřejmě s přicházejícími chladnými měsíci částečně utichá. Zahradu máme zazimovanou, stěhovaví ptáčci už odletěli za teplem, ale v okolí našich domovů žije řada druhů domácích, kteří se na nadcházející zimu musí připravit. V tomto článku pro vás máme řadu tipů, jak efektivně a stylově venkovnímu ptactvu pomoci prostřednictvím ptačích krmítek.

dřevěné závěsné ptačí krmítko
Ptačí krmítka

Přikrmování

Pokud se chceme krásou ptáčků kochat, mysleme na jejich přikrmování. To samozřejmě můžete provádět celoročně. Plné ptačí krmítko dobrot vám poskytne ideální místo, kde budete moci pozorovat život ptactva z blízka. Nejnáročnějším obdobím, pro tyto drobné tvorečky, jsou bez pochyby zimní měsíce, zima pro ně opravdu není ničím příjemným. Nízké teploty vyžadují větší přísun potravy, aby měli dostatek energie. Přikrmování však jistě ocení i na jaře, kdy pečují o svá mláďata.

S plněním ptačího krmítka, bychom však neměli čekat až na zimu. Pokud chceme ptáčkům přilepšit, je ideální krmítko umístit na zahradě, či u domu, již na podzim. Ptáčci se na něj před zimou naučí chodit a zavčas začnou pracovat na svém vykrmování, které je pro přečkání zimy podstatné.

Krmítka

Pokud zrovna pokukujete po novém ptačím krmítku, věřte, že výběr je opravdu široký. V nabídce jsou kousky z nejrůznějších materiály, mnoha rozměrů, s různými vychytávkami, tradiční i designové kousky. Stačí jen vybrat takovou variantu, která bude vyhovovat vašim požadavkům a ideálně zapadne do prostředí kolem vašeho domu.

Dřevěná

Jsou klasikou mezi krmítky. Pokud toužíte po tradičním ptačím krmítku, jistě sáhnete po tom dřevěném. Ale i v této kategorii můžete vybírat z řady provedení. Od čistých a jednoduchých kousků, až po rustikální kreace, které ideálně zapadnou do romanticky laděných zahrad. Jejich jedinou nevýhodou je nižší životnost, která je s tímto materiálem, pokud je vystaven povětrnostním vlivům, spojena. V případě, že se o dřevné ptačí krmítko budete starat a pravidelně mu obnovovat nátěr, životnost mu zásadně prodloužíte.

závěsné ptačí krmítko
Ptačí krmítko z krásné břízy v kombinaci s rákosovou střechou vypadá opravdu krásně.
dřevěné ptačí krmítko
Klasické dřevěné krmítko, které můžete zavěsit třeba na strom v blízkosti oken, odkud budete moci pozorovat ptáčky.
rustikální ptačí krmítko
Rustikální dřevěné krmítko, které má na některých částech ponechanou kůru, je doplněno rákosová střech. Tento kousek se bude hodit na chatu i do romantické zahrady.
krmítko pro ptáky
Další krásné krmítko s rákosovou střechou, tentokrát k přikrmování ptáčků nepotřebujete strom, či plot. Toto krmítko můžete zabodnout do země třeba v předzahrádce, v blízkosti oken.
závěsné dřevěné ptačí krmítko
Toto závěsné ptačí krmítko, které je vyrobené z neopracovaných březových větví, má jednu vychytávku, kterou jistě oceníte. Ve svém středu má totiž zásobník na krmení, díky němuž jej nebudete muset tak často doplňovat.

Keramická a betonová

Pevný a odolný materiál, který se vyznačuje lesklou glazurou, je také vhodný na ptačí krmítko. Navíc tato keramická krmítka zvládnou bez problému jakékoliv počasí. Materiál nepropustí vodu, proto je možné keramická krmítka použít v létě na vodu a v zimě na krmení pro ptáky. Některé modely mají dokonce i dvě oddělené části, takže v nich můžete poskytnout ptáčkům dobroty i vodu na pití i koupel. Stejně lze využívat i ptačí krmítka vyrobená z betonu. Na rozdíl od keramických, nejsou lesklá a vypadají více rustikálně. Okouzlí jistě i pěkná šedá barva, charakteristická pro tento materiál.

závěsné keramické krmítko
Pokud hledáte závěsné krmítko, v tomto keramickém, s pěkným detailem sošek ptáčků, získáte i pítko. Protože je vyrobeno z keramiky, můžete je naplnit sypkým krmením i vodou.
betonové krmítko pro ptáky
Netradiční šestihranné krmítko, také se dvěma roztomilými soškami ptáčků, je vyrobeno z odolného betonu. Můžete je umístit třeba na zídku, či jiné vyvýšené místo, aby ptáčci byly v bezpečí před kočkami. V zimě z něj bude krmítko a přes léto jej můžete využívat jako pítko a ptačí koupelnu.

Litinová a kovová

Asi tím vůbec nejodolnějším ptačím krmítkem bude to vyrobené z litiny, či kovu. Tento materiál má čistý vzhled a co do odolnosti, je i prakticky nezničitelný. Kovová krmítka se hodí v podstatě na každé zahrady.

litinové krmítko na postavení
Romantické krmítko v podobě ozdobné misky na nožce je ozdobeno realistickou soškou ptáčka, sedícího na jejím okraji. Díky použití litiny s patinou, působí starožitně. Využít jej samozřejmě můžete i na vodu, poskytnete tak ptáčkům na vaší zahradě nejen místo pro napití, ale i jejich vlastní koupaliště.
kovové krmítko pro ptáky
Moderní, černé krmítko s bílou miskou, je vyrobeno z plechu. Čistý a moderní design má velmi praktický a funkční prvek. Je jím zmínění miska, kterou je možné z krmítka vytáhnout, snadno ji vyčistit, či doplnit.
nástěnné litinové krmítko pro ptáčky
Nástěnné krmítko inspirované čínskou pagodou, díky stříšce ochrání před deštěm krmení i samotné ptáčky. Navíc je ozdobeno malou soškou ptáčka, který sedí na okraji misky.
litinové krmítko na konzole
Zajímavě a netradičně řešené krmítko v podobě mělké misky, která je umístěna na zdobné konzole. Snadno je upevníte na zeď. Díky dvěma realistickým soškám ptáčků, kteří sedí na okraji misky, zaujme na první pohled.

Plastová

Moderní plastové materiály se dostávají i do prostředí ptačích krmítek. Většinou jde o praktické kousky ve výrazné barevnosti, které často mají i nějakou tu vychytávku, například v podobě zásobníku na krmení pro ptáky.

krmítko pro ptáky z plastu
Netradiční materiál v tradičním tvaru. Výhodou tohoto krmítka, je průhledný plast, který vám umožní pozorovat ptáčky přímo při krmení.
krmítko se zásobníkem
Velmi praktické ptačí krmítko, se stříškou, která chrání krmivo před deštěm a zásobníkem.

Designová

Ani zcela moderně pojatá zahrada nemusí být bez krmítka. Klasická dřevěná varianta by zřejmě příliš byla do očí. V nabídce však máme originální ptačí krmítka ve zcela moderním designu.

kovové krmítko pro ptáky
Ptačí krmítko, které na první pohled vypadá spíše jako počin sochaře. Tento závěsný objekt jím však skutečně je!
moderní ptačí krmítko
Dalším moderním krmítkem pro ptáky, taktéž vyrobené z ocelového plechu, se liší od předchozího oblostí tvarů.

Nápaditá

Pokud hledáte něco originálního, máme i pro vás pár malebných typů na krásná krmítka, která budou skutečnou zajímavostí na vaší zahradě.

krmítko pro ptáky domeček
Malebná a barevná kolekce krmítek pro ptáčky, v podobě barevných domečků, vyrobených ze dřeva. Krmítko, které bude skutečnou ozdobou.
zahradní krmítko pro ptáky
Krmítko jako z pohádky! Má totiž podobu šišky. Pokud jich zavěsíte vedle sebe více, nejen, že budou krásně vypadala, ale poslouží i ptáčkům.
krmítko
Jako v pohádce Alenka v říši divů. Krmítka ze šálků a podšálků s květinovým motivem a lojovou koulí.
krmítko ve tvaru veverky
Díky tomuto vtipnému krmítku, budete mít krásnou veverku, na vaší zahradě, neustále.

Jednoduchá

V případě, že hledáte menší, jednoduchá ptačí krmítka za rozumnou cenu, která i přes tyto skutečnosti budou zcela funkční, níže pro vás máme také pár typů.

krmítko na lojové koule
Velmi snadno plnitelné krmítko na logové koule. Postačí spirálu roztáhnout a vložit náplň.
dřevěné krmítko na jablko
A co takhle krmítko, do kterého můžete upnout celé jablko.
držák na lojovou kouli
Zavěšení lojové koule, která je bez síťky, nemůže být snadnější.
držák na staré pečivo
Snadno vyřešíte problém, kam se starým pečivem, díky tomuto držáku na staré pečivo. Stačí naplnit a pověsit.

Praktická

Krmítka se zásobníkem na krmivo, jsou asi tím nejpraktičtějším provedením. Nebudete muset krmení pro ptáky doplňovat během dne. Některá ptačí krmítka mají dokonce tak velký zásobník, že jejich obsah vydrží i několik dní.

krmítko se zásobníkem na krmivo
Krmítko se zásobníkem na krmivo, je tím nejpraktičtějším. Umístit jej můžete na stěnu, či strom.
plastové krmítko se zásobníkem
Ani plastové krmítko pro ptáky není k zahození. Tento zelený kousek s možností zavěšení, zapadne snad do každé zahrady.
krmítko se zásobníkem
Krmítko, s unikátním řešením zásobníku, vám zásadně ušetří práci.
závěsné krmítko se zásobníkem
Závěsné dřevěné krmítko s velkým zásobníkem na pečivo a plechovou stříškou.

Krmení

A co vůbec můžeme do takového ptačího krmítka dát, abychom naše venkovní ptáčky potěšili? V článku Krmení pro ptáky – co dát ptáčkům do krmítka, se dozvíte, jaké dobroty je nejvíce potěší.




Ptačí krmítka jsou tradičním doplňkem zahrad, teras i balkonů. Díky nim budete moci celoročně pozorovat, z bezprostřední blízkosti, čilý život na vaší zahradě. Uvidíte, že pokud budete ptáčky přikrmovat po celý rok, brzy se to rozkřikne a vaše zahrada se stane vyhlášeným místem pro mnoho druhů ze širokého okolí.

ptačí krmítka

NOVAline banner
Tagy: