Jak pěstovat slunečnice

NOVAline banner

Pěstujeme slunečnice

 

Slunečnice už se dnes necítí doma jen v Severní Americe, ale zdomácněla prakticky na celém světě. Tak, jak napovídá název, touží slunečnice po dostatku slunce. K tomu jí ještě svědčí kvalitní půda. Uškodit jí může silný vítr, což je dáno jejím vzrůstem. Proto dopřáváme slunečnicím oporu například v podobě dřevěného kůlu. Načernalé stonky svědčí o nedostatku slunečního svitu a také o tom, že květině dopřáváme více vláhy, než potřebuje. Z živočišných škůdců jmenujme mšice, které se na květech mohou objevit.

 

 

Pěstování slunečnic není vůbec složité. Slunečnice poměrně snadno vypěstujeme ze semínek z přímého výsevu, který provádíme během dubna. Vzdálenost mezi jednotlivými rostlinami by měla být minimálně 20 cm.

 

Semena klíčí  rychle,  a když si je na podzim posbíráme, zajistíme si nejen  zásobu na příští rok, ale určitě nám vystačí i na přilepšení pro sýkorky, stehlíky  a další  zpěvné ptáky, pro které jsou slunečnicová semena vítanou pochoutkou.

 

 

Sazenice slunečnice si můžeme také koupit. Vybíráme silnější rostlinky, které už jsou obdařené poupaty a prvními květy.

 

 

Některé druhy slunečnic dorůstají do výšky tří metrů. Dnes už neobdivujeme pouze slunečnice v jejich typické žluté barvě, ale můžeme se setkat s oranžovými, červenými, a dokonce i bílými a černými květy.

 

Chceme-li obdivovat květy slunečnic  co nejdéle, pravidelně odstraňujeme  květenství, na nichž už zrají semena. Při této péči a pravidelném přihnojování nám slunečnice vydrží kvést až do prvních mrazíků.

 

Vladimír Molzer, Moderní zahrada, SZN, 1976

 

NOVAline banner
Tagy: