Ty nejkrásnější romantické dekorace

Kategorie: Provence styl,

NOVAline banner

Každý, kdo během letního cestování navštíví jih Francie, si přiveze vzpomínky na vůni levandule, krásnou krajinu, na kamenné stavby a na útulnou atmosféru interiérů. Zařiďte si dům, byt či chalupu ve stylu Provence!

 

Jak dosáhnete toho, aby byl váš dům či byt prodchnut atmosférou stylu Provence? Budete potřebovat nábytek ve venkovském stylu v krémové, bílé až šedé barvě – ale pokud chcete přidat na romantice, použít můžete také růžovou, světle modrou či světle zelenou barvu.

 

Nábytek má být s patinou či řádně oprýskaný. Nebo naopak tmavě hnědý. K němu patří podlahy z cihel, kamene nebo z bytelných prken, která připomínají původní materiály.

 

Francouzský venkov a styl Provance

Venkovská poklidná atmosféra stylu Provance

 

Nezapomeňte na starožitné prvky v interiéru – lampy, svícny, bílé nebo šedé lustry, obvykle s křišťálovými ověsy.

 

 

 

 

 

Velkou roli hraje textil. Jde o kvalitní lněné a bavlněné textilie s jednoduchými vzory nebo o jednobarevné textilie v bílých, krémových, smetanových a šedavých odstínech.

 

 

Pro provensálský styl jsou typické svěží a pestré barvy květin. Proto se můžete setkat s různými odstíny zelené a červené, ale také žluté a hořčičné, levandulové nebo nebesky modré. Chytře zvolené barevné kombinace a vzorce mohou přidat další rozměr místnosti, kterou lze podle potřeby buď zvětšit, nebo naopak zmenšit. Obecně platí, že světlejší barvy opticky zvětšují, kdežto sytější odstíny mají opačný účinek. Za zmínku stojí fakt, že čistě bílá není ve francouzském venkovském dekoru nijak žádanou barvou, naopak se její užití rovná jistému faux pas. Milovníci bílé však mohou sáhnout po jejich odstínech a zvolit např. slonovinovou barvu.

 

  Zdroj: Pinterest

 

Většinou však bývají barvy v provensálském interiéru spíše světlejší, teplé a ležérní. Nábytek zachovává přirozené odstíny dřeva, nebo bývá jen lehce mořený. Tím příjemně kontrastuje se stěnami a plochami, které nesou pestré barvy z palety okolní přírody: blankytně modrou jako nebe, zelenou jako louka či les nebo oranžovou, rudou a rezavou jako obloha při západu slunce.

 

 Zdroj: Pinterest

 

Typickými rysy venkovského nábytku jsou jednoduché vzory na lehkém mořeném dřevě, většinou dubu nebo jilmu, proto působí jednotlivé kusy v celém interiéru velmi svěže a ležérně. Domy s vestavěnými dřevěnými trámy a parketovými podlahami vykazují samy o sobě přirozenou symetrii, kterou vhodně zvolený nábytek ještě umocní. Na francouzském venkově můžete vidět krásné staré almary, velké stoly, židle s opěradly, lavice, truhly, knihovny, skříně a příborníky.

 

Venkovský dekor představuje ideální kombinaci elegance a rustikální tradice.

 

 

Velmi rozšířeným prvkem jsou barevné tkaniny vybělené sluncem nebo látky s květinovými vzory, které se mohou použít jako záclony do oken. Výsledek bude působit velmi venkovsky, a přitom útulně a stylově.

 

  Zdroj: Pinterest

 

 

Texty čerpány ze serveru:

http://www.prozeny.cz/magazin/bydleni-a-zahrada/interier-a-nabytek/39522-zamilovali-jste-se-do-stylu-provence-doprejte-si-ho-i-u-sebe-doma

 

http://www.stylainterier.cz/clanky/francouzsky-venkov-neboli-provence

 

Klíčová slova: provence, styl provence, provence shop, styl provence bydlení fotografievenkovský styl provence, provence nábytek, dekorace provence, nábytek ve stylu provence, kuchyně provence, bydlení ve stylu provence, hodiny provence, komoda provence

NOVAline banner
Tagy: