Svatý Valentýn

Kategorie: Svátky,

NOVAline banner

Blíží  se únor. Měsíc, kdy už se pomalu začínáme těšit na jaro. Měsíc, v němž si v posledních letech stále víc Čechů připomíná svátek svatého Valentýna.

Tento den na sebe více než jindy myslí všichni zamilovaní.

A proč právě 14. února? Historici vědí, že tento čas  byl oslavou lásky již v době antiky.

 

Už staří Římané si posílali erotické vzkazy – Valentýnky.

 

Křesťanům připadaly římské mravy poněkud pokleslé a proti  oslavám neseným v erotickém tónu ostře vystupovali. Ale nepochodili a nakonec situaci vyřešili po svém.

 

K 14. únoru   přidali legendu o svatém Valentinovi. O koho se jedná, přesně nevíme.  Předpokládáme, že tento patron zamilovaných lidí žil v 3. století a právě 14. února zemřel mučednickou smrtí.  Měl prý léčitelské schopnosti a uzdravoval nemocné. Valentin zemřel v Itálii, ale nejvzácnější relikvie tohoto světce se uchovává u nás, na pražském Vyšehradě, kam se dostala v době Karla IV.  Kdy byl  Valentin prohlášen za svatého, nevíme, a ani to není důležité.

 

Daleko důležitější je vzpomenout si v tento den na osoby, které jsou našemu srdci blízké.

 

Svou lásku můžeme vyjádřit různě. Někdo již zmíněnou Valentýnkou, jiní  svůj cit  vyznají krásnou květinou. Ale velmi milé jsou i nejrůznější pozornosti, které se nám  nabízejí, ať už se jedná o plyšová zvířátka, srdce, svíčky či něco  úplně jiného.

 

Nevšímejme si tedy  škarohlídů, kteří odmítají připomínat si svou zamilovanost v únoru.  Podle nich byl totiž  odedávna v našich luzích a hájích  těmto myšlenkám vyhrazen měsíc květen, lásky čas.     To, že slavíme svátek sv. Valentýna, přece neznamená, že zapomeneme na verše Karla Hynka Máchy, tak nádherně opěvující májovou lásku.

 

Že milujeme, máme někoho rádi a je nám blízký snad můžeme vyjádřit  častěji.

 

Pojďme tedy už nyní vybírat z přepestré nabídky valentýnských pozorností. Věřme, že vybereme tu správnou, která nám pomůže otevřít srdce našich protějšků a vyjádřit cit, který v nás dřímá.

 

 

láska

Valentýn – dárek

dárek k Valentýnu

Kytice z lásky

Valentýn dárky

Srdce z lásky

Srdce u lásky

Srdce

Srdce

Ratanové srdce s výpletem

Dárek z lásky

Srdce na vzkazy

Dárek k Valentýnu

Šperkovnice se srdcem

Srdce z lásky

Zamilovaní sloni

Květináč

Pěstujeme s láskou

Dárek z lásky

Povlečení se symbolem lásky

Aladinova lampa

Stolní lampa se srdcem

Retro medvídek

Retro medvídek

 

NOVAline banner
Tagy: