Teakové dřevo … ideální na zahradní nábytek i dekorace

NOVAline banner

Teakové dřevo (čteme “týkové”) je velmi pevné, není napadáno škůdci a perfektně odoválává vlivům počasí. Hodí se tak nejenom k výrobě zahradního nábytku, ale i dekorací.

 

 

teakové dřevo

Zdroj: Pinterest.com – https://www.venturadesign.nl

 

teakové dřevo

Zdroj Pinterest.com – https://www.theteakplace.com.au

 

Následující text čerpán z https://www.jakbydlet.cz/clanek/499_teak-drevo-ktere-ma-svou-„dusi“.aspx

 

 

Teakové dřevo se pěstuje na plantážích Ameriky, Asie, Afrika a Indonésie. Každá tato oblast produkuje Teakové dřevo různé kvality. Vše záleží na daném prostředí a na pěstování a těžbě.

 

Vlastnosti teaku

 

Teakové dřevo je svou kvalitou nadřazené všem ostatním dřevinám co se týče použití pro stavbu lodí, nábytku, podlah nebo konstrukcí domů. Teak je dřevo, jehož barva se postupem času, ponechá-li se dřevo ladem venku, mění ze žlutohnědého na stříbrošedou. Chceme-li mu zachovat původní barvu, potom je třeba Teak napustit Teakovým olejem.

 

 

Nejdůležitější vlastností teakového dřeva je však jeho vysoká odolnost proti povětrnostní vlivům (dešti, sněhu, mrazu, slunci ale i plísním) a to dokonce bez potřeby jakéhokoli nátěru nebo ochranného prostředku při obecném užívání, a proto má velké uplatnění nejen při výrobě interiérového, ale i exteriérového nábytku. Nicméně se dnes Teakové dřevo používá i při výrově podlah, obkladů, dveří a dalších….  Je tedy vždy ceněným přírodním  materiálem jak v domácnosti tak na zahradě a nebo terase. Hustá teaková vlákna, když časem dozrávají vytvoří jednu z nejspolehlivějších a nejstabilnějších dřevin a nevykazují v různých prostředích „nectnosti “ běžných dřev jako je roztahování, smršťování a zborcení.

 

 

Teak je jediným materiálem, který bude v podobě zahradní soupravy zdobit okolí domu celoročně. Teakový nábytek je tak mimořádně kvalitní, že jej není nutno schovávat na zimu a můžeme jej bez obav ponechat venku.

 

 

Teak s patinou a nebo ošetřovaný?

 

 

Vlivem počasí získá typickou stříbřitou patinu, pro kterou je v některých zemích ceněn.Ale není tomu tak všude. Například Angličané milují staré teakové dřevo a na stříbrošedé patině zahradního nábytku si přímo zakládají.

 

Naopak Češi tento názor nesdílejí a  stárnutí dřeva brání speciálním mazáním. Ale i to má svůj význam protože se tak prodlužuje životnost dřeva.  Někdy postačí teakový olej, ale je možno použít i speciální prostředky na ošetřování, kterých je na našem trhu dostatek. Vždy je dobré se řídit radami výrobce.

 

Údržba speciálními přípravky vyhoví především těm, kteří chtějí nábytek uchovat v nezměněné barevné podobě. Jinak stačí kartáč a ředěná mýdlová voda (abychom nábytek zbavili nečistot). Je-li teakový nábytek v interiéru může bez ošetření získat až sytý zlatohnědý nádech.

 

Ochranné přípravky pro teakový nábytek doporučujeme aplikovat minimálně jednou do roka, ale nejlépe dvakrát ročně a to vždy  na jaře, před začátkem každé sezóny a pak v průběhu sezony. Chceme-li zmírnit vysoušení a drobné praskání dřeva vlivem slunce a deště, je vhodné ošetřit nábytek teakovým olejem. Pozor! Povrch dřeva musí být před nátěrem vždy suchý a čistý. Vyčistit jej lze teplou vodou a vhodným mycím prostředkem (například mýdlovou vodou), případně speciálními přípravky. Natírá se vždy celý povrch dřeva.

 

Teakové dřevo je nenahraditelné svými vlastnostmi a dodává pocit tepla, elegance, vznešenosti a ladnosti všechny vlastnosti jsou samozřejmě vyváženy cenou – teakový nábytek patří do nejvyšší cenové kategorie.

 

teakové dřevo

Teakové dřevo miska 30cm

 

teakové dřevo

Teakové dřevo ošatka tmavá 35x19cm

 

teakové dřevo

Teakové dřevo džber 45cm

 

teakové dřevo

Dřevěná zahradní dekorace prase holé lakované 18x12cm

 

teakové dřevo

Dřevěná zahradní dekorace prase střapaté (typ C) 18x15cm

 

NOVAline banner
Tagy: