Výšivky a péče o ně

NOVAline banner

Výšivky

 

Již v dobách středověkých patřilo k dobrému vychování vznešených dam umění vyšívat. Ženy si od svého dívčího, někdy téměř dětského věku vyšívaly svou budoucí výbavu – povlaky, kapesníčky, zkrátka vše muselo být ozdobeno nejrůznějšími výšivkami. V těch dobách mnoho jiné zábavy pro ženy neexistovalo, a tak  se mohly vyšívání věnovat prakticky denně.

Vyšívání však se středověkem nevymizelo, tato ruční práce byla oblíbená a obvyklá i v daleko pozdějších dobách. V našich českých podmínkách bylo vyšívání vždy velmi rozšířené a možná bychom těžko hledali ženu, která alespoň jako malá holčička nezkoušela zdobit kanavu drobnými a třeba ještě nepříliš vyvedenými křížky.

 

 

V dnešní uspěchané době se možná chvíle na vyšívání najde o poznání hůř. Ale naštěstí nemusíme spoléhat již jen na svůj um. Předměty ozdobené  výšivkou, tou cennější ruční, ale také krásnou strojovou, si dnes můžeme zakoupit. A kouzlo starých časů s vyšívaným polštářkem, ubrusem či kapesníčkem je zde!

 

 

A nebojte se, péče o vyšívané výrobky není nijak náročná. Pokud je výšivka barevná, nepereme vyšívanou látku na vysokou teplotu, aby se nám látka od bavlnek nezabarvila. K výšivce se můžeme chovat stejně jako k látce, na níž se nachází. A jinak se nemusíme bát ničeho, ani žehlení. Výšivka snese žehlení jak z lícové, tak z rubové strany.

 

 

NOVAline banner
Tagy: