Zahradní cesty a cestičky

Kategorie: Dekorace do chalupy,

NOVAline banner

Zahradní cesty a cestičky

 

Zahrady kolem našich domů, to nejsou jen záhony zeleniny, trávník, květiny či okrasné dřeviny a keře. Všechna frekventovaná místa našich zahrad musíme propojit cestami a cestičkami, abychom se  bez větší námahy dostali tam, kam chceme.

 

Na budování zpevněných zahradních cest  jsou nejvhodnější kvalitní přírodní materiály. Každý z nich je něčím zajímavý.

 

Cesty mohou být zhotoveny třeba keramické či cihlové dlažby. Zvláště velkoplošná keramická nebo cihlová dlažba  vydrží i velkou zátěž, hodit se bude do větších prostor. Dlažba v zemitých odstínech nejlépe vynikne v souladu s klasickými domy a staveními.

 

Stále oblíbená je i betonová dlažba. Některou lze jen těžko rozeznat od přírodního kamene. Její výhodou je nenáročnost, vysoká odolnost a mrazuvzdornost.

 

Samozřejmě nic nezkazíme, položíme-li kolem svých domů kámen. Může mít podobu dlaždic, ale krásné jsou i nepravidelné tvary. Tvrdší materiály, kam patří žula, rula či mramor mají vyšší pořizovací hodnotu, měkčí pískovec a vápenec jsou levnější. Cenově nejpřijatelnější jsou různé valouny, štěrk, říční oblázky. Ty se však nehodí na větší plochy.

 

 

Jestliže chceme zvýraznit přírodní charakter domu a jeho okolí, zvolíme jako materiál pro chodníčky  dřevo. Dřevo se hodí spíše na osluněná místa, jinak bude zarůstat mechem. Vyplatí se nám dřevo před pokládkou naimpregnovat.

 

Důležitá je také šíře budovaných cest. Ta se pohybuje v rozmezí od padesáti centimetrů, jež postačí mezi záhonky a keříky,  až k 1,5 metru – to je šíře vhodná pro hlavní přístupovou cestu k domu.

 

Odborníci nám doporučují, abychom si nejprve „vyšlapali“, kudy naše chodníčky povedou. Tím docílíme toho, že je založíme opravdu tam, kde je nejvíce využijeme. Pamatujeme také na pravidlo, že přístupová cesta k domu má být přímá, ale zahradám budou slušet cestičky klikaté.

 

 

Ať už zvolíte materiál jakýkoliv, přejeme vám, aby vaše cesty byly vždy pohodlné a bezpečné.

 

 

 

S použitím  přílohy deníku Právo – Dům a bydlení, č. 21, 23. 5. 2012)

NOVAline banner
Tagy: