Žehlička

Kategorie: Retro dekorace,

NOVAline banner

Lidé se oblékají už od dob pravěku. V tehdejších dobách ledových to bylo víc než nutné. Ale od těch časů  již lidé oblékají šaty pravidelně bez ohledu na přízeň či nepřízeň počasí.

 

Z počátku jim samozřejmě příliš nezáleželo na kráse, čistotě a upravenosti oděvu.

 

Ale svět se mění a my s ním. Postupně se lidé snažili o to, aby jejich ošacení vypadalo lépe. A od 15. století jim k tomuto účelu začala pomáhat i žehlička. Že slovo žehlička pravděpodobně  vzniklo ze slovesa žhnout, nás asi nepřekvapí.

 

První žehličky vypadaly jako kus kovu s držadlem. Odedávna se tvarem  podobaly těm dnešním. Jako by trošku připomínaly lidské chodidlo. Na jedné straně mají plochý okraj, druhá strana je zašpičatělá. Ukázalo se, že  je to tvar  pohodlný k žehlení, a proto vydržel i dnešním moderním kouskům. Žehličky se ohřívaly  na horké plotně kuchyňských kamen. Po jejich nahřátí se rychle vyžehlilo několik kusů prádla a žehlička opět putovala na kamna.

 

 

Dalším zdokonalením byly žehličky, v nichž se topilo lihem.

 

 

 

Dnes používáme žehličky s takovými přednostmi, o kterých se ještě nedávno hospodyňkám ani nesnilo. Existují různé napařovací žehličky, výkonné žehlicí systémy atd. Ale kdo má rád nostalgii starých časů, jistě se rád zasní při pohledu na designy prababiček dnešních žehliček.

 

NOVAline banner
Tagy: