Zvonek nebo klepadlo?

NOVAline banner

Ač se to zdá být pro mnohé přežitek, i v dnešní době se klepadla na dveře těší oblibě. Jsou totiž nápaditou ozdobou, co se jen tak neokouká. Hodí se k menším domkům i okázalým stavbám a usedlostem. Ideální jsou pro masivní dveře od chat a chalup. Víte ale, odkud se klepadla vzala, jaká je jejich tradice a v jakých podobách se dají dnes sehnat?

 

 

 

klepadlo na dveře

Klepadlo na dveře se stále těší velké oblibě (zdroj fotografie: Pinterest.com)

 

 

Klepadlo je nejčastěji k vidění na dřevěných či kovových dveřích. Skládá se z několika částí, tou hlavní je kladívko, které umožňuje samotné klepání. Obvykle k němu náleží i kovadlina, na které při úderech dopadá, aby nedocházelo k poškození materiálu dveří. Docílí se tak i typického dunivého zvuku – i tím se jednotlivá klepadla od sebe odlišují. V první řadě je však nejdůležitější vzhled.

 

klepadlo na dveře

Klepadlo na dveře může mít mnoho podob, od nenápadných jednoduchýh kruhů až po masivní lví havy, které se stanou dominantou dveří ( zdroj fotografie: Pinterest.com)

 

klepadlo

Klepadlo můžete připevnit na jakékoliv dveře (zdroj fotografie: Pinterest.com)

 

 

Klepadlo na dveře není jen náhradou zvonku

Když se řekne klepadlo, vybaví se snad každému v paměti doby minulé, kdy se ještě na domy nedávaly zvonky. Ne jen to je však jejich podstata. Dříve lidé dávali klepadlem najevo, jak jsou movití. Věřili také, že je klepadlo na dveře chrání před nezvanými hosty. Nejznámější podobou klepadla je lví hlava, co v tlamě svírá klepací kroužek. Symbolika lva je jasná – statečnost, moc, odvaha a síla. To všechno se postará o ochranu stavby. Srovnatelný význam mají i klepadla ve tvaru psí hlavy.

Vedle toho lze například ve Španělsku nalézt i klepadla, která vypadají jako ženská ruka. V takovém případě to vyjadřuje „Ruku Fátimy“, což je starověký symbol z oblasti Arábie, který taktéž zajišťoval ochranu domu. Vše vychází z příběhu, ve kterém dcera vezíra ochránila vlastního otce před šípem, na kterém byl jed. Zachránila ho tak, že nastavila vlastní ruku, do níž se pak šíp zabodl. Dcera v důsledku otravy zemřela a od té doby je její ruka uctívána a brána za symbol ochranitelského pudu a obětování se pro něčí život.

 

Za nás tedy klepadlo rozhodně na dveře patří. Ať už jako náhrada klasického zvonku nebo dekorační prvek, tak či tak bude vždy krásnou stylovou ozdobou.

 

 

klepadlo na dveře

Klepadlo na dveře sova

klepadlo na dveře

Klepadlo na dveře s ptáčkem

klepadlo

Klepadlo na dveře s ptáčkem litina 12x18cm

klepadlo

Klepadlo na dveře kruh 15×9,5cm

 

 

 

Zdroj textu: www.chytre-bydleni.cz (http://www.chytre-bydleni.cz/klepadlo-na-dvere-je-originalni-ozdobou/)

 

NOVAline banner
Tagy: