Babí léto

NOVAline banner

Babí léto

 

Každé dítě školou povinné ví, že v našich zeměpisných podmínkách máme výhodu čtyř ročních období.  A tak se po jaru můžeme těšit na léto, podzim, zimu  a tak stále dokola. To nám ostatně leckde jinde na světě mohou závidět, protože v jiných zeměpisných pásmech tuto výhodu  nemají. Buď stále mrznou, nebo neustále  žijí ve sluneční výhni.

 

 

Už  jsme ale  určitě slyšeli i  pojem babí léto. Co vlastně víte o babím létě?

 

Všichni asi tušíme, kdy nás babí léto čeká. Je to  část   podzimu, čas, kdy se  září  kloní k měsíci říjnu.

 

 

A jak babí léto můžeme strávit? No samozřejmě že příjemně. Slunce svítí, jeho paprsky nás hladí a laskají. Už nejsou ostré až nepříjemné jako v létě, kdy mají panečku jinou sílu!

 

Den je kratší, ráno si déle pospíme a večer nás tma zahání domů dřív. Ani  bych vám nedoporučovala trávit noci babího léta venku. Bývají už dosti chladné.

 

Babí léto nás potěší veselými barvami dozrávajících jablek na stromech a šípků kolem cest. Často se vše kolem nás ztrácí v oparu bílé mlhy. Ve vzduchu se vznášejí nitky pavučin, připomínají nám dlouhé šedé vlasy starých žen.

 

Někdy mě o babím létě přepadne mírný smutek nad tím, že rok je ve své druhé polovině a já jsem zase o rok starší.

S přibývajícími roky však vnímám krásu věcí okolo sebe intenzivněji. A vím, že už teď se těším na dary letošního babího léta.

 

 

NOVAline banner
Tagy: