Fontány

NOVAline banner

Fontány

 

Jistě se mnou budete souhlasit, když prohlásím, že voda v jakékoli podobě bude slušet jakékoli zahradě. Voda je totiž tak působivá, že osloví každého z nás.

 

Jakou vodní plochu budeme na zahradě mít, o tom samozřejmě nejvíc rozhoduje velikost zahrady. Do malých zahrádek si neumístíme koupací jezírko, i když po něm sebevíc toužíme. Ale pokud v ní  vodní element chceme mít, pořídíme si  fontánu.

 

 

Slovo fontána pochází z latiny a asi nás nepřekvapí, že v italském překladu znamená studna. Moudré knihy říkají, že fontána je ozdobná kamenná nebo kovová kašna s tekoucí nebo stříkající vodou. Může být doplněna vodotryskem a různě zdobená. Nejvíce se na fontány budou samozřejmě hodit výjevy s vodou související – různí mořští živočichové, lastury nebo třeba mořské panny.

 

 

K vidění jsou  nejčastěji kamenné nebo litinové fontány. Tryskající voda pak rozeznívá kov a může se zdát, že fontána zpívá. Koneckonců o Zpívající fontáně zdobící zahrady Pražského hradu se říká, že  je  v ní zakleta vodní víla.

 

 

Jestliže máme opravdu minimum místa, můžeme si pořídit fontánku připomínající venkovní umyvadlo. To připevníme třeba na zeď, kde nebude překážet, ale naopak poslouží jako pěkná dekorace a třeba i pítko pro přilétající ptáčky.

 

 

Představte si, že odpočíváte na své zahradě a posloucháte jemný zvuk  vodních kapek. Rázem si budete připadat jako ve slunném  Středomoří, kde fontány představovaly odpradávna dominantu každého atria. Přeji vám příjemné chvíle strávené ve vodní společnosti.

 

 

Všechno o zahradě, John Brookes, www.wikipedia.cz

 

NOVAline banner
Tagy: