Hmyzí hotely, které přilákají okřídlené pomocníky

NOVAline banner

Hmyz je důležitou součástí nejen českých zahrad. I přesto, že někteří jeho zástupci nám doslova pijí krev, jsou i tací, které na zahradě opravdu potřebujeme. Komáry a klíšťata bychom asi všichni nejraději vyhubili, když ale přijde na včelky, berušky nebo motýly, je více než příhodné, abychom tyto krasavce za každou cenu uchránili. Že to ale sami nezvládnete? Právě naopak! Od toho tu jsou hmyzí hotely, o kterých si v dnešním článku povíme. 

Hmyzí hotely

 

Hmyzí hotely

 

Co je hmyzí hotel?

 

Hmyzí hotel je místo pro úkryt užitečného hmyzu, jakou jsou včely, čmeláci a další. Poslouží nejen jako úkryt před nepříznivým počasím či predátory, ale rozhodně jej mohou využít také pro nakladení vajíček.

 

A jak by měl správný hmyzí hotel vypadat? Hmyzí hotely jsou většinou budky nebo domečky, které mají přístupnou přední stranu. Uvnitř by se měly nacházet úkryty z různých druhů materiálů. Mohou to být piliny, prázdná stébla, šišky, mech nebo i děravé cihly.

 

Hlavním důvodem, proč hmyzí hotel na zahradu umístit, je zachování kolonií hmyzu. Vlivem změny klimatických podmínek a rozsáhlé výstavby čím dál víc ubývá bezpečného a přirozeného prostředí pro hmyz. Můžete jim proto vytvořit oázu klidu alespoň u vás na zahradě. Druhým důležitým důvodem je opylování stromů a květin. Uvidíte, že hmyzí hotel nebude investicí pouze do okřídlenců na zahradě, ale i do vás a vaší úrody.

 

Domeček pro hmyz

 

Věděli jste, že nemusíte jít pouze cestou univerzálního hmyzího hotelu, ale můžete vybrat typ, který bude vyhovovat hlavně jednomu druhu hmyzu? Pojďme se podívat na vaše možnosti.

 

Domečky pro konkrétní hmyz

 

Hotel pro motýly

 

Domečky pro motýly musí být uzpůsobeny jejich velkým křídlům. Proto na většině z nich najdete podlouhlé otvory, kterými se motýli mohou dovnitř snadno dostat. Hotely využijí převážně jako úkryt před deštivým počasím, a vy jim pobyt uvnitř můžete ještě zpříjemnit. Doporučujeme dovnitř umístit pár větviček, na které se budou moci motýli zavěsit. Domeček můžete snadno umístit na zeď nebo třeba do rázu dřeva.

 

Domeček pro motýly

Hotel pro motýly bude i krásnou zahradní dekorací

 

Hotel pro čmeláky

 

Čmeláci jsou dalším důležitým hmyzem na zahradách, a navíc jsou neuvěřitelně fotogeničtí! V poslední době je ale pro čmeláky čím dál obtížnější najít místo k zahnízdění. Tento domeček pro čmeláky je rozdělen na dvě části. V menší části mohou čmeláci odpočívat, ve větší, hlavní, části je vyhrazené místo pro královnu, která zde stráví celý svůj život. Pozor na umístění domečku – neměl by být vystaven přímému slunečnímu svitu, ideálně pouze během dopoledne a odpoledne již ve stínu. Vnitřek můžete čmelákům pro pohodlí vystlat vlnou, peřím nebo třeba senem.

 

Domek pro čmeláky

Domeček pro čmeláky poskytne hmyzu bezpečný úkryt


Hmyzí hotely

Čmeláci mají do domečku přístup z více stran

 

Hotel pro berušky

 

Kdo by nemiloval berušky! Obzvlášť pro děti jsou stále krásnou atrakcí. I proto se vyplatí pořídit na zahradu domeček pro berušky, abyste měli příležitost sledovat jejich každodenní život. Berušky nejsou ale pouze krásným zvířátkem, jsou také velice užitečnými pomocníky při zbavování se mšic – dospělá beruška dokáže totiž spořádat až 100 mšic za den! Domeček beruškám poskytne útočiště hlavně přes zimu, přes rok ale bude užitečný jako úkryt před predátory.

 

Domek pro berušky

Domek pro berušky potěší i děti

 

Hotel pro včelky

 

Asi nejdůležitějším hmyzem na zahradách a loukách stále zůstávají včelky. Pilné pracovnice, díky kterým si hlavně v létě můžeme užívat čerstvé ovoce a zeleninu, si zaslouží bezpečný a pohodlný úkryt. Občas se totiž najdou takové včelky, které nemají svůj úl a jsou samotářky. Hlavně pro ně je určen hmyzí hotel. Malé otvory poskytnou včelám bezpečí pro vytvoření několika komůrek, kde mohou naklást vejce nebo si pomocí pylu a nektaru vytvořit malé hnízdečko. Domeček pro včely můžete umístit na stěnu nebo kamkoliv jinam, ideálně však směrem k jižní straně.

 

Včelí hotel

Včely jsou důležitými pomocníky na zahradě, proto potřebují i bezpečný úkryt

 

Každá včela má jiné preference k hnízdění. Včela zed nice preferuje otvory s průměrem od 3 do 7 mm, zatímco například pravčely otvory od 2 do 4 mm. Včelí královna glade vajíčka v úzkých místech a zásobuje je pylem a nektarem. Některé včely pro ochranu vajíček a larva zalepují vchod do otvorů hlínou. Tento domeček jim proto poskytne velmi bezpečné útočiště a navíc otvory s různými průměry, na své si tak přijdou všechny druhy včel. 

Včelí úl

Malý včelí úlek potěší všechny včelky v okolí

 

Klasické hmyzí hotely

 

Pokud si ale nejste jistí, jaké druhy hmyzu chcete na zahradě pohostit, pak se rozhodně vydejte cestou klasického hmyzího hotelu s různými typy úkrytů. Poskytne hmyzu útočiště přes celý rok – v zimě jako nocoviště, přes rok jako úkryt před predátory nebo špatným počasím. Pohostit můžete kromě již zmíněného hmyzu například zlatoočka, škvory nebo pestřenky.

 

Hmyzí hotely umisťujte někam, kde budou vaši okřídlení pomocníci chránění, ale zároveň budou mít volnou cestu dovnitř i ven. Uvidíte, že bude stačit pouze pár dnů a váš hotel bude mít první šťastné obyvatele. Hmyzí hotely jsou také úžasnou cestou jak ukázat dětem důležitost hmyzu na zahradě, jistě si jeho pozorování zamilují!

 

 

Domek pro hmyz

Malý hmyzí hotel udělá radost několika druhům hmyzu

 

 

Hmyzí domeček

Hmyz má díky domečku mnoho možností odpočinku

 

Hmyzí hotel

Jednoduchý hmyzí domeček jednoduše připevníte na zeď

 

Hmyzí hotel

Hmyzí hotel přiláká na zahradu různé druhy užitečného hmyzu

 

 

 

Hmyzí hotely

Velký domeček pro hmyz bude krásným a praktickým doplňkem do zahrady

 

Domečky pro hmyz nejsou jen praktickým doplňkem, ale také úžasnou zahradní dekorací, která na zahradu přiláká nový život. Díky hmyzímu hotelu se bude dařit nejen samotnému hmyzu, ale i květinám a stromům na vaší zahradě. Obzvlášť v létě bohatou úrodu určitě oceníte! 

 

Tak který hmyzí hotel bude ten váš?

 

Hmyzí hotely

NOVAline banner
Tagy: