Zalévání v létě

NOVAline banner

Zalévání  v létě

 

Přicházejí parné letní dny a  lidé by měli dbát o zvýšení přísun vhodných tekutin. V této potřebě bychom však neměli myslet pouze na sebe. Nesmíme zapomínat na zvířata, ale i rostliny. I ty čekají na zvýšení přísun tekutin. Na rozdíl od nás se spokojí s „obyčejnou“  vodou a odmění se za ni tak, jak umí jen ony – trávník svěží zelenou barvou, květiny množstvím nasazených květů, užitkové plodiny bohatou úrodou.

 

 

 

Správná zálivka, to ovšem není nic jednoduchého. Každá rostlina  má přece jenom své zvláštní požadavky. Některé z nich vyžadují pouze rosení, jiné nesnášejí, když mají zamokřené listy. Většině rostlin nejvíce vyhovuje rozstřikování vody velkým obloukem ze zahradní hadice. Určitě nebude na škodu, když se poradíme se zkušeným zahradníkem.

 

 

U většiny rostlin také platí zásada, že je daleko vhodnější zalévat  vydatně v delším časovém intervalu než zalévat často, ale málo. Nemá totiž cenu navlhčit povrch, když vláhu vyžadují kořeny. Pokud je půda příliš vyschlá,  před zaléváním ji prokypříme. Jinak by nám voda stékala a rostliny by z ní velkou radost neměly.

 

Správný zahradník ví, že záleží i na tom, jakou vodou zaléváme. Studená voda z vodovodního kohoutku není ta nejvhodnější. Už naše babičky věděly, že zahradě nejvíce svědčí voda dešťová, proto se snažíme  zajistit si ji v různých barelech, sudech  a nádržích. Kdo má blízko své zahrádky potůček, řeku či rybník,  má o zdroj kvalitní zálivky také postaráno.

 

A nezapomínejme, že nejvhodnější čas pro zálivku je brzy ráno nebo naopak večer. Zalít rostliny v největším horku – to jim můžeme způsobit podobný šok jako nám, lidem.

 

 

A snažme si zalévání zpříjemnit. Ať už nám k tomu poslouží veselá konvička nebo třeba  držák na zahradní hadici, užijme si zalévání jako  příjemnou součást dne.

 

 

 

(S použitím: Moderní zahrada, Molzer V., SZN, 1976)

NOVAline banner
Tagy: