Jak připevnit domovní číslo na fasádu?

Kategorie: NOVAline, Retro dekorace,

NOVAline banner

Domovní čísla jsou lehká a nepotřebují speciální kotvící materiál. Jednotlivá domovní čísla mají cca 100g. Důležitější je ale správně vyměřit rozchod čísel, aby byla souměrně rozmístěna.

Doporučujeme domovní čísla na fasádu připevňovat ve dvou lidech, aby Vám z odstupem kolega poradil umístění čísel na fasádě.

Pak již stačí vodováhou naznačit pomyslný spodní okraj čísel, která budou na fasádě umístěná.

domovní číslo na fasádu
domovní číslo na dům

Domovní čísla mají vždy dva otvory. Vyměřte spodní okraj, umístěte číslo na své místo a vložte do otvoru hřebík nebo ostrý šroubovák, kterým si označíte místo pro vyvrtání otvoru potřebného pro umístění hmoždinky.

Připevnění domovního čísla na fasádu domu

Hmoždinku do Ytongu nebo zdi použijte pouze do 30 mm hloubky a potřebné pro vrut cca 25mm o síle max 3mm. Doporučujeme vybírat vruty společně s hmoždinkou. V domácích potřebách nebo stavebních obchodních řetězcích pořídíte většinou v sadě po 10 kusech.

sada hmoždinek a vrutů

Sada hmoždinek a vrutů 3×25 mm, balení 10 ks – HORNBACH

Šroubky a vruty pořídíte i ve tmavých barvách, které s povrchem litiny splynou. Vyvarujte se vrutů v mosazných barvách, které by poutaly pozornost a krásu domovních čísel na fasádě by tímto upozadily.

Možností je i zakoupení laku na nehty, kterým můžete hlavičku vrutu přelakovat, aby s povrchem litiny splynul. Např. v řetězcích drogerií, jako je TETA, DM, naleznete stovky odstínů barev.

NOVAline banner
Tagy: