Jak sestavit sluneční hodiny

NOVAline banner

Sluneční hodiny a jejich sestavení

 

Sluneční hodiny známe asi především z krásných fasád starších nebo z filmů o vynálezcích. Už ale dávno nejsou jen nedostupným luxusním výdobytkem, právě naopak! Sluneční hodiny můžeme mít na zahradě či fasádě všichni. A jsou opravdu nádherným doplňkem, který je zároveň velice praktický.

 

I přes to, že nejsou tak přesné, jako digitální či strojkové hodiny, přibližný čas (některé až na 15 minut) spolehlivě ukazují. Jak je jistě jasné z jejich názvu, sluneční hodiny využívají otáčení Země kolem své osy a tím tedy směr slunečních paprsků, které v odlišné časy vrhají odlišné stíny předmětů. Každé takové hodiny mají ukazatel, který tento princip využívá – vrhá stín na čísleník.

 

Existují tři základní tipy slunečních hodin, které si v dnešním článku představíme.

 

 

 

Než si ovšem tyto tipy představíme, je důležité podotknout, že velice záleží na umístění slunečních hodin! Zvolte tedy místo na fasádě nebo zahradě, kam převážnou část dne svítí slunce a kde hlavně není strom, keř nebo cokoliv jiného, co by hodinám stínilo.

 

Horizontální sluneční hodiny

 

Horizontální hodiny mají vodorovný číselník, jsou tedy vhodné do zahrad, třeba na podstavec nebo na chodník.

 

Břidlicové sluneční hodiny

Břidlicové hodiny na zahradu

 

zahradní sluneční hodiny

Litinové sluneční hodiny na stojánku s ptáčkem

 

 

Vertikální sluneční hodiny

 

Vertikální hodiny mají svislý číselník a jsou určené hlavně na zdi, tedy na fasády domů nebo na vyšší zdi v zahradách.

sluneční hodiny na fasádu

Hodiny sluneční na východní zeď fasády

 

sluneční hodiny na dům

Kované sluneční hodiny na zeď ve čtvercovém tvaru

 

 

sluneční hodiny na zeď

Netradiční kované hodiny

 

Trojrozměrné sluneční hodiny

 

Trojrozměrné hodiny jsou vhodné na zahradu a po většinou mají tvar glóbu. Stále však fungují na stejném principu jako ty předešlé.

 

sluneční hodiny do zahrady

Kované hodiny sluneční na postavení na zahradu

 

sluneční hodiny

Sluneční hodiny ve tvaru glóbu

 

 

sluneční hodiny

Trojrozměrné sluneční hodiny v netradiční červené barvě

 

Jak sestavit sluneční hodiny

 

Pokud si troufáte a máte rádi kutilství, nemusíte si sluneční hodiny kupovat a jen se jimi inspirovat – dají se totiž vyrobit i svépomocí!

 

Pro sestavení vlastních slunečních hodin je důležité znát přesnou zeměpisnou šířku místa a čas pravého místního poledne.

 

Nejjednodušším způsobem je sestavení vodorovných slunečních hodin, ať už na zemi nebo na jakékoliv podložce, ideálně třeba dřevěné. Vodorovnost však musíme ověřit vodováhou.

 

V polovině dřevěné desky vyznačíme rysku, od které odměříme úhloměrem úhel podle zeměpisné šířky. V tomto úhlu by měl směřovat ukazatel času, což v našem případě může být kovová nebo bambusová tyčka. Vyvrtáme na ni díru (především podle úhlu sklonu!) a zalepíme ji Herkulesem nebo tavnou pistolí, aby dobře držela. Zároveň musí být vodorovná s kratší stranou stěny.

 

Dalším stěžejním krokem je srovnání desky podle severu a jihu. Strana, kde je umístěn konec ukazatele musí být obrácen na jih.

 

Za slunečného dne se tedy můžete pustit do měření času pomocí klasických hodin – každou hodinu vrhá ukazatel jiný stín, který si zakreslíte. Podle světové strany, na kterou je vaše zahrada natočená, se vám podaří zaznamenat různé rozmezí času.

 

Sluneční hodiny si potom můžete libovolně dozdobit oblíbenými malůvkami či citáty a pozorovat, jak vám zkrášlují zahradu.

 

výroba slunečních hodin

Ukázka nastavení slunečních hodin pomocí digitálních

 

jak vyrobit sluneční hodiny

Takto by měly vypadat hodiny v pravé poledne

 

 

Hodně štěstí při výrobě!

 

 

Zdroj:

 

 

 

 

NOVAline banner
Tagy: