Jak sušit bylinky

NOVAline banner

V naší nabídce bytových dekorací a doplňků naleznete také velmi oblíbené kovové či litinové sušáky na bylinky.

 

Narazili jsme na krásný článek věnovaný tématu sušení bylinek a rádi bychom se s Vámi o něj touto cestou podělili. Najdete zde mnoho tipů a rad potřebných ke správném bylinkářskému kouzlení.

 

susicka-bylinek-pr-38cm

Sušička bylinek

 

 

 

Sušení bylinek patří k základním dovednostem bylinkáře. Proto je třeba znát jeho správné zásady. Sušení bylinek může vaši práci vylepšit, ale také znehodnotit. Svazečky usušených bylin budou ve vaší kuchyni vypadat báječně a navíc místnost i provoní.

 

Před sušením odstraníme trávu, nežádoucí listy a větvičky, larvy a zámotky larev, které najdeme většinou na spodní straně listů.

 

Některé byliny sušením získají aroma. To platí například pro dobromysl, tymián, rozmarýn, šalvěj či majoránku. Jiné, jako např. meduňka, máta nebo bazalka o vůni spíše přijdou.

 

Bylinky nikdy nesušíme na slunci, ale na tmavém, suchém, teplém a dobře větraném místě. Dobré jsou například několikapatrové závěsné sítě na sušení bylinek či hub. Můžeme je také v tenké vrstvě rozložit na čistý bílý papír (např. balicí), ale nikdy ne na noviny. Další možností je svázat bylinky do svazečků a zavěsit je třeba na šňůru. U některých bylin počítejte se ztrátou barvy, která se ale většinou během přípravy opět vrátí. Teplota v místě, kde se bylinky suší, by měla být maximálně 30–45 °C.

 

Pozor, v kuchyni zavěšené svazečky bylin raději nesušte, je tu na ně příliš vlhko. Do kuchyně si jako dekoraci či zásobárnu chutných a zdravých přísad do jídla zavěste předem dobře usušené bylinky.

 

 

Čím rychleji bylinky usušíme, tím budou voňavější. Tma zase zabraňuje ztrátě barvy a chuti. Sucho a proudění vzduchu sušení urychlují a zabraňují plesnivění bylin. Bylinky se před sušením nesmějí oplachovat, protože by se tím vytvořily podmínky pro napadení houbou. Prachu a případného hmyzu uvnitř svazečku se zbavíme dobrým protřepáním.

 

Sušení se dá urychlit pravidelným ručním obracení bylinek. Pokud máme aromatičtější bylinky (např. libeček), sušíme je raději odděleně.

 

Bylinky jsou doopravdy usušené, jestliže se stonky začnou lámat, protože jsou křehké, listy pokroucené a všechno pěkně šustí.

 

 

Text převzat ze článku Jak správně bylinky sušit a skladovat

 

vesak-do-kuchyne-na-hrnicky-na-bylinky-three

Litinová sušička bylinek

 

 

 

zavesny-kruh-na-suseni-bylinek-30cm-horz

Závěsný kruh na sušení bylinek

 

susicka-ovoce-bylinek-litinova

Sušička bylinek

 

 

susak-na-bylinky-motiv-kone

Sušák na bylinky

 

NOVAline banner
Tagy: