Kanafas jako součást moderního interiéru i chalupy

NOVAline banner

Kanafas

 

Á, Casanova vylezl z kanafasu!” – tato legendární hláška z filmu S tebou mě baví svět je možná první, co vás při slově kanafas napadne. A možná se najdou i tací jako já, kteří až příliš dlouhou dobu nevěděli, co to tohle složité slovo na písmeno K vlastně je. Je totiž tolik podobných slov, které ale znamenají úplně odlišné věci – kanape, kanopa, … Kdo se v tom má vyznat?

 

Mnozí z vás si ale nejspíš kanafas spojují s dětstvím a prázdninami u babičky, která v ložnici nebo v kuchyni v truhle tuto látku určitě měla. I proto vznikl dnešní článek, aby vám, kteří stále tápou, tuto látku přiblížil, a vám, kteří už jsou znalí, nabídl inspiraci, jak kanafas zapojit do všech typů interiérů.

 

Bytový textil

 

Kanafas

Bavlněnou kostkovanou či pruhovanou látku, tedy kanafas, má alespoň na jednom kousku doma asi každý z nás

 

Kanafas

Jak už jsme napověděli v úvodu, i úvodní fotkou, kanafas je bavlněná látka, vzniklá tkaním v kostkách nebo proužcích. Proto jsou tyto dva vzory s kanafasem nejčastěji spojované. Tradičními barevnými kombinacemi jsou modré a bílé kostky nebo červené a bílé kostky, v dnešní době se ale můžete samozřejmě setkat s celou škálou dalších barev.

 

Historie kanafasu sahá až daleko do 16. století, největší rozmach v České republice ale tato látka zažila koncem 19. století a v celém století 20. Z původně užitkové látky se stává látka dekorativní a můžeme ji vidět například na lidových krojích nebo dokonce i na oblecích či kostýmcích.

 

V dnešní době ale kanafas nejvíce využijeme jako dekorativní látku do interiéru. Asi nejčastěji jej můžeme vidět zakomponovaný v chalupářském interiéru, a není divu. Motiv modré nebo červené kostky krásně doplňuje dřevěné obklady a nábytek a vytváří tak pocit naprosté útulnosti. Zkrátka máte chuť zachumlat se pod deku, sednout si ke krbu a jen tak si být. Pokud nemáte chalupu, nemusíte zoufat. Kanafasu bude slušet i moderní interiér.

 

 

Kanafas

Kanafas najdete hlavně na kuchyňském textilu, tedy na ubrusech, utěrkách nebo zástěrách

 

 

Český kanafas

Tuto ikonickou kostkovanou látku si ale můžete dopřát i v ložnici nebo obýváku, zejména na povlečení a polštářcích

 

 

Povlaky na polštáře

 

Povlaky na polštáře nepatří pouze do ložnice. Asi největší parádu udělají naopak v obýváku, kde jsou na očích po celý den. Pokud máte jednobarevnou pohovku, například bílou, šedou nebo černou, dekorativní polštáře vám pomohou ji trošku oživit. Motiv barevných kostiček udělá celý interiér trošku teplejší a útulnější, takže vám doma bude zase o něco lépe.

 

Povlak na polštář

Krásný povlak na polštář z kanafasu bude vynikat hlavně v kuchyni na chalupě

 

 

Povlak na polštářek

Šedý povlak na polštářek kombinuje více vzorů, ale účel splní dokonale – zútulní váš domov k nepoznání

 

 

Povlak na polštář 40x40

Kombinace více vzorů je někdy riskantní, ne však v případě tohoto roztomilého polštářku s kostakmi, puntíky i krajkou

 

Ostatní bytový textil

 

Ikonické kostičky nevpravíte do interiéru jen a pouze pomocí polštářků. Mezi bytový textil, který je typický pro kanafasové látky, patří i ubrusy, utěrky, kuchyňské chňapky nebo třeba podsedáky na židle.

 

Na chalupě vám károvaný nebo proužkovaný textil navodí opravdovou venkovskou atmosféru, kterou možná znáte z dětství. Když totiž v létě ráno roztáhnete tradiční kárované závěsy a pustíte dovnitř sluníčko, hned se den začíná lépe.

 

Tuto nezaměnitelnou atmosféru ale nemusíte zažívat pouze na chalupě. I v moderním interiéru najdou tyto specifické vzory místo. K modernímu bílému nábytku se budou hodit hlavně červené nebo modré textilní výrobky, jako jsou například prostírání nebo běhouny. Pokud vašemu domovu dominují betonové prvky, oceníte hlavně proužky zemitých barev, třeba tmavě zelené nebo modré.

Kanafas

Kanafas na této stylové utěrce se bude vyjímat i na stole – můžete ji totiž využít například i jako prostírání

 

Kanafas

Kostkovaný ubrus se srdíčky bude slušet modernímu interiéru i kuchyni na chalupě

 

 

Podsedák na židli

Máte-li doma obyčejné židle, vdechnete jim nový život díky krásným podsedákům na židle

 

 

Podsedák

Díky podsedáku se vzorem docílíte nejen pohodlí, ale i oživení interiéru

 

 

Závěs do kuchyně

Kuchyně je místo, kde trávíme spoustu času. Ozdobte si ji třeba tímto károvaným závěsem

 

Károvanou či pruhovanou látku, tedy kanafas, můžete zapojit opravdu do jakéhokoliv interiéru. Jedno je ale jisté – motiv jemných kostiček nebo proužků vytvoří doma nezaměnitelnou atmosféru “útulna”, která je nejspíš cílem každého z nás. Proto se kostkovaných prvků nebojte ani v moderním interiéru s prvky betonu nebo bílého dřeva. Určitě nebudete litovat.

 

Bytový textil

NOVAline banner
Tagy: