Litina chalupám sluší

NOVAline banner

Těžké bytelné výrobky z litiny jsou přímo předurčeny k souznění s tradičními přírodními materiály. Starým chalupám z kamene i ze dřeva litinové doplňky velmi sluší.

 

 

Litina je slitinou železa a uhlíku a vyznačuje se specifickými vlastnostmi, mezi něž patří mimořádná odolnost a zároveň křehkost. Tradice výrobků z litiny se v Evropě datuje už od čtrnáctého století, ale v hojné míře přetrvává dodnes. Kromě rozmanitého použití ve strojírenství slouží litina jako vhodný a osvědčený materiál pro mnoho výrobků a doplňků pro domácnost. A přestože byla pro některé své nepraktické vlastnosti (vysoká hmotnost a křehkost) postupně nahrazována jinými materiály, lidé se k ní v současné době vracejí. V jistém smyslu je totiž nenahraditelná.

 

Výrobky z litiny, ať už jde o zrenovované starožitnosti či nové produkty současných sléváren, oceňují především milovníci rustikálních tvarů a bytelných předmětů.

 

 

 

 

Dovnitř i ven

Majitelé chat a chalup mohou ozvláštnit interiér i okolí svých víkendových domů celou řadou litinových výrobků. Může to být kuchyňské nádobí, typické nástěnné výlevky, dvířka a rošty kamen, trouby či pláty sporáků, ale i ozdobné ruční pumpy k venkovním studnám, podnože laviček či sestavy zahradního nábytku nebo kanálové poklopy a mříže.

 

 

 

 

 

 

 

Ozdobný zdroj vody

Litina je už desítky let osvědčeným materiálem pro výrobu nejrůznějších nástěnných výlevek a kašen. Výlevky bývají žádaným zbožím i ve starožitnictvích či antikbazarech, ale je škoda, aby sloužily jen jako nefunkční dekorace či podstavce pro květináče. Mnohem lepší variantou jsou repliky klasických litinových výlevek, které lze napojit na vodovod a používat k původnímu účelu. Voda, vyvedená na dvůr z litinové nástěnné výlevky, vypadá rozhodně mnohem lépe než technický kohoutek s kusem hadice.

 

 

 

 

 

Výlevka kromě dekorativního účelu také velmi dobře chrání stěnu před postupným poškozováním stříkajícími kapkami.

 

Existují i nejrůznější napodobeniny litinových výlevek z lehčích slitin nebo dokonce z plastů. Na první pohled mohou být od klasické litiny k nerozeznání, ale litinový odlitek nahradit nemohou.

Jako přívod a zdroj vody na dvoře či v zahradě mohou sloužit také nejrůznější litinové fontány, kašny, pítka a pumpy.

 

 

 

 

Text čerpán z článku Výrobky z litiny – křehká a tvrdá krása  www.chatar-chalupar.cz

 

 

 

Klíčová slova: litinové výrobky, litinové dekorace, litinové doplňky, zahradní doplňky, zahradní dekorace, chalupářské dekorace, dekorace na chalupu, zahradní kašny, litinová výlevka, litinová rohožka, litinové konzole

NOVAline banner
Tagy: