Lucerna – okouzlující osvětlení, které prozáří nejen dlouhé zimní večery

Kategorie: Lucerna, Osvětlení, Vánoce,

NOVAline banner

Zima okouzluje svou křehkou krásou jinovatky, sněhových vloček a abstraktních obrazů, které maluje na okna. Na procházky v křupajícím sněhu, bruslení na rybníce, či sjíždění kopce na saních, máme bohužel kratší čas, protože k zimě zkrátka patří dřívější západ slunce. Je to však příležitost, abychom trávili více času se svými nejbližšími a užívali si nejen vzájemnou společnost, ale i teplo domova plnými doušky.

Příjemnou atmosféru snadno navodíme díky světlu svíček. Pohled na mihotavé tance plamínků zahřeje na duši a zahrne hřejivou atmosférou celou místnost, kde svíčku zapálíme. Pro větší bezpečnost je dobré svíčku dát do svícnu, či lucerny, kde nebude hrozit její náhodné převrhnutí a s tím spojená další nebezpečí. V případě, že se rozhodnete lucernu umístit ven, bude plamen svíčky v bezpečí samozřejmě i před větrem.

V tomto článku vám představíme naši nabídku luceren, s jejichž pomocí snadno vykouzlíte krásná zákoutí nejen ve vašem obývacím pokoji, ale třeba i na chodbě, balkóně, či terase. Vybírat můžete z řady velikostí, provedení i barevných variant. Nechte se okouzlit jejich krásou a vneste si do svých příbytků doplněk, ze kterého přímo sálá atmosféra útulného domova.

lucerna kovová
Okouzlující světlo do každé domácnosti.

LUCERNA

Z rozsvícené lucerny na každého dýchne duch starých časů. V dobách minulých, kdy elektřina byla hudba daleké budoucnosti, byly lucerny hlavním zdrojem světla v domácnostech. Později byly využívány i na osvětlování ulic měst. Díky svíčkám a petroleji se mohli lidé i po setmění věnovat například ručním pracím, či se scházet při různých příležitostech.

Lucerna zaručovala určitou bezpečnost, či snížení rizika. Převržená svíčka, či pouze odskočená jiskra, mohla snadno zapříčinit vznik požáru, který byl jistou zhoubou dřevěných stavení. Při venkovním využití lucerny, byl plamen v uzavřeném prostoru, kde byl v bezpečí i před větrem, deštěm a sněhem.

Lucerny dnes sice již k osvětlování našich domovů nepotřebujeme, ale svým prostřednictvím vnáší staré časy a tradice i do dnešní moderní doby. Jako v minulosti, tak i dnes, se vyrábějí lucerny nejčastěji ze dřeva a kovu. Jde o „schránku“ s prosklenými, či perforovanými, bočními stěnami, z nichž často nejméně jednu lze otevírat.  V řadě případů má čtvercový půdorys, ale můžeme se setkat i se složitějšími tvary, ale o kruhem. Samozřejmostí je stříška, která je opatřena očkem, háčkem, či rukojetí, které slouží k zavěšení a přenášení lucerny.

DŘEVĚNÉ LUCERNY

Dřevěné lucerny se často pyšní zajímavě zdobenou konstrukcí. Některé lucerny jsou dokonce vyrobeny z proutí a díky tomu dokáží vykouzlit na stěnách jedinečnou hru světel. Jejich hlavní nevýhodou je však skutečnost, že je není vhodné používat venku. Špatně dřevěné lucerny snáší zejména vlhko, proto je vhodné je umísťovat pouze do interiéru, aby dlouho vydržely krásné. Většinou jsou natřeny barvou nebo opatřeny patinou, takže mnohdy působí jako ceněná starožitnost.

dřevěná lucerna
Velká dřevěná lucerna, jejíž rozměry jsou 40 x 34 x 86 cm, zaujme zejména svojí jemně perforovanou stříškou. Ta také slouží k přístupu dovnitř.
elektrická lucerna dřevěná
Robustnější lucerna se zajímavou bílou patinou, která nemá prosklené boční stěny, připomíná okenice domů z přímořských oblastí. Na rozdíl od předchozí nejde o lucernu na svíčku, tato je totiž elektrická a svit tedy zajišťuje žárovka.
dřevěná lucerna
Krásná lucerna s přírodního dřeva, které kontrastuje s černou kovovou stříškou a podstavcem. Ve stejném odstínu je i kovaní dvířek se zástrčkou.
bílá lucerna
Romantická bílá lucerna s kovovou stříškou není také žádný drobeček, pyšní se rozměry 30 x 60 x 80 cm. Navíc si k ní můžete pořídit i další dvě v menších rozměrech, které najdete také v naší nabídce.
dřevěná lucerna
Robustní lucerna s obdélníkovým půdorysem a mřížkou na bočních stěnách, zapadne do každé útulné domácnosti. Kombinace přírodního dřeva s jemnou patinou a tmavou, kovovou stříškou působí hřejivě i bez zapálené svíčky.
dřevěná lucerna s bílou patinou
Netradiční tvarem je tato oválná lucerna. Evokovat v nás může například majákové světlo. Díky bílé patině navíc vypadá, jakoby jste ji našli zapomenutou na vaší půdě.
ratanová lucerna
A z jiného soudku tu máme ratanovou lucernu. Rustikální vzhled, připomínající proutěný košík, vytváří po zapálení svíčky krásnou kru světel na podlaze i stěnách místnosti. Díky praktickému dlouhému oušku, ji budete moci snadno přenášet.
proutěná lucerna
Sice nemalých rozměrů, přesto působící subtilním dojmem. Proutěná lucerna v zajímavém šedo bílém provedení, vynikne uvnitř vašich domovů, ale třeba klidně i na zastřešené terase, balkoně, či zahradním přístřešku.

KOVOVÉ LUCERNY

Kovové lucerny mívají o něco strožejší tvary, ale není to pravidlem. Mezi designově čistými, minimalistickými, kovovými lucernami, najdeme i propracovanější kousky s nejrůznějšími výlisky a tvarování. Jejich největší předností je poté odolnost. Správně ošetřenou kovovou lucernu, můžeme s klidným srdcem mít i venku ať prší, sněží, či svítí sluníčko. I v této kategorii naleznete

různých stylů, barev a velikostí. Tvarově čisté v moderním designu i s nostalgickým nádech patiny a dob minulých.

bílá kovová lucerna
Jemné světlo plamene svíčky si můžete díky této kovové lucerně užívat doma i na terase. Je vyrobena z odolného materiálu a plamínek bude ve skleněném tubusu v bezpečí před poryvy větru.
kovová lucerna na zavěšení
Opravdové retro je tato kovová modrá lucerna s velmi realistickou patinou. Díky kroužku, který prochází její stříškou, ji můžete kamkoliv zavěsit. Krásně s její pomocí osvětlíte zahradní posezení, ale parádu udělá samozřejmě i doma.
lucerna kovová
Jako by byla právě nalezena na půdě, kde byla roky ponechána svému osudu, vypadá tato lucernou, svým designem připomínající petrolejovou lampu. Je opatřena zelenou patinou s narezlými místy, vypadajícími velmi věrohodně.
stříbrná lucerna
Zajímavým detailem se může pochlubit tato stříbrná lucerna. Dvě její protilehlé strany zdobí výlisky v podobě lvích hlav.
černá kovová lucerna
Minimalistická černá kovová lucerna má velmi jednoduchá a čistá vzhled, která je ozvláštněn uchem, jenž je vyrobeno ze silného lana. K dostání je hned ve třech velikostech.
kovová stříbrná lucerna
Jako poslední jsme zařadili stříbrnou lucernu, která ve svém vzezření kombinuje tradici s moderním pojetím. Ideální na venkovní použití. Její zadní strana není prosklená, je však opatřená dvěma malými otvory, které slouží k jejímu zavěšení na zeď.

Dlouhé večery v rodinném kruhu, ať už při stolních hrách, či vzájemném sdělování denních zážitků, ideálně dotvoří příjemné světlo svíček, vyzařující ze stylové lucerny. Využití nalezenou hlavně v podzimních a zimních měsících, kdy zejména k Vánocům v mnoha rodinách již lucerny nejrůznějších tvarů a velikostí neodmyslitelně patří. Vhod však přijdou i při letních venkovních oslavách, které se odehrávají, nebo se protáhnou, až do teplých nocí.

lucerna

NOVAline banner
Tagy: