Pěstování růží

NOVAline banner

Pěstování růží

 

Růže (latinsky rosa)  patří mezi rostliny, které se pěstují poměrně snadno. Během dlouhého období nabízejí svému okolí množství voňavých květů. Hodí se do   moderní, klasické i tzv. přírodní zahrady.

 

Růže se dožívají vysokého věku.  U stěny Hildesheimské katedrály v Německu rostě pravděpodobně nejstarší růže světa. Říká se jí tisíciletá růže, protože  prý má  tisíc let.

 

 

Množství druhů a odrůd růží bychom jen ztěžka dokázali spočítat. Každoročně přibývají další a další odrůdy. Dělíme je do několika kategorií – velkokvěté, mnohokvěté, pnoucí, sadové a podnožové.

 

Velkokvěté růže jsou nejvhodnější k řezu, ale samozřejmě nám také patřičně zkrášlí zahradu.

 

Mnohokvěté růže se k řezu nepoužívají, slouží spíše jako obruba kolem cesty a nádherný je z nich vysázený záhon.

 

Pnoucí růže vyžadují oporu jako např. altán, zídku či pergolu. Někdy dorůstají až do výšky čtyř metrů, u vzrostlých rostlin se u některých odrůd můžeme dočkat až pěti set květů.

 

Sadové růže se rády rozrůstají, mají své místo tedy zejména ve větších zahradách. Nejlépe se vyjímají u chat a chalup, kde skvěle ladí s okolním prostředím. Na podzim jsou okrasou jejich barevné šípky.

 

 

A jaké mají růže požadavky? Nejlépe se jim daří, když jim dopřejeme dostatek světla, tepla a vláhy. Pokud jsou ovšem vystaveny velkým teplotám, rychle nám jejich krása odkvete.

 

Jestliže si chceme vysadit nové růže, počítejme s tím, že by mezi nimi měla být vzdálenost minimálně třicet centimetrů, u větších typů padesát i více. Jestliže růže vysadíme na podzim, lépe nám porostou. Při výsadbě samozřejmě nesmíme zapomenout na vydatnou zálivku.

 

V prvním roce od výsadby růže nemusíme hnojit, poté je začneme přihnojovat.  Kvalitní hnojiva na růže dnes koupíme v každé drogerii, zahradnictví či květinářství.

 

Před zimou se nesmíme zapomenout o růže řádně postarat. Důležitá je ochrana před mrazem zejména u velkokvětých a mnohokvětých růží. Zimní kabátek ponecháme růžím až do dubna.

 

 

 

Ani růže se nevyvarují různých chorob a škůdců. Nejčastěji se setkáme s listovou mšicí, proti níž rovněž existuje řada účinných přípravků.

 

 

 

Růže se pěstují  od Středomoří až po  Island.  Celé Evropě tak  přinášejí radost a krásu.

NOVAline banner
Tagy: