Porcelánové panenky

NOVAline banner

Porcelánové panenky

 

     K nejoblíbenějším dětským hračkám patří odnepaměti autíčka a panenky. Asi není třeba vysvětlovat,  s čím si raději hrají chlapci a s čím děvčata.  Ve většině holčiček dřímají už od dětství mateřské pudy, a tak jejich panenky představují jejich děti. Dostávají jména, nové oblečky a účesy. Jsem přesvědčená, že jméno své nejoblíbenější panenky z dětství si každá z nás pamatuje po celý život.

 

     Když se z holčiček stávají mladé dámy, zájem o panenky

samozřejmě pozvolna mizí. Do popředí se dostávají úplně jiné aktivity. Časem si většina žen pořídí panenku živou. Ale mnohá z nás se možná někdy k panenkám vrátí. Už ne proto, aby ji vozila v kočárku a chlubila se s ní  kamarádce z pískoviště. Objevíme kouzlo porcelánových panenek. Možná nás zaujme její dokonalá krása, nakadeřené lokýnky a nažehlené šatičky nebo atmosféra, kterou panenka přináší. Neodoláme a koupíme si ji. Možná u nás doma zůstane osamocená. Pořídíme ji čestné místo v našem interiéru, v němž se bude dobře vyjímat.

 

   

    A nebo v nás probudí sběratelskou vášeň a začneme jí pořizovat další a další kamarádky. Říká se, že sběratelství je spíše vlastností mužů. Ale určitě se najde i spousta žen, kterým sběratelství přináší radost. A sbírka porcelánových panenek s sebou navíc přinese i nevšední atmosféru našemu domovu.

 

 

    

    Ženy, ale samozřejmě i muži, kteří chtějí sbírat porcelánové panenky, by si měli uvědomit, jak velký prostor jim mohou ve svém domě či bytě věnovat. Porcelánová panenka je jedna hezčí než druhá a lehce se může stát, že jejich kouzlu podlehneme natolik, že si jich pořídíme víc, než nám naše prostorové  možnosti dovolí.

 

    

 Na počátku našeho sbírání panenek bychom si měli odpovědět na otázku, co od naší sbírky čekáme. Toužíme pouze po pěkném doplňku interiéru, máme potřebu se starat byť o neživou bytost a pravidelně ji opečovávat? Nebo si chceme založit skutečně seriózní sbírku, v níž budou mít místo porcelánové panenky vyšší hodnoty, které naši sbírku zhodnotí? Potom je vhodné hledat poučení, v knihách či na internetu. A třeba tak díky porcelánovým panenkám získáme  i nové přátele. Nové přátele s podobnými vlastnostmi a zájmy, jako jsou ty naše.

 

    

   Jací asi jsou lidé, kteří vlastní porcelánové panenky? Určitě to nejsou škarohlídi, zlí a závistiví lidé. Jsem přesvědčena, že jsou to lidé, kteří umějí ocenit krásu, lidé pečliví a pořádkumilovní a lidé pozitivně naladění. S takovými bychom si určitě všichni rozuměli.

 

 

NOVAline banner
Tagy: