Přenosné ohniště – krása ohně ve stylovém provedení

NOVAline banner

I když už máme podzim a pomalu se blíží zima, krásy zapáleného ohně, setkání s přáteli a opečení nějaké té dobroty se rozhodně vzdávat nemusíme. Sice je hlavní sezónou zahradních setkání a oslav léto, podzimní slunečné dny přímo vybízejí k pobytu venku. Tak proč se trošku neobléci, zapálit oheň v ohništi a užít si příjemné chvíle u praskajícího ohně nejen na podzim, ale třeba i v zimě!

Oheň nám totiž poskytne nejen potřebné teplo k opékání špekáčků a jiných pochoutek, ale skvěle poslouží i jako zdroj tepla pro ohřátí všech přítomných. Pojďme si užívat krásy ohně ve velkém stylu.

V tomto článku vám představíme přenosná venkovní ohniště, které máme v nabídce. Zjistíte, jaké jsou jejich plusy i mínusy, z jakých se vyrábí materiálů, něco málo o jejich nezbytné údržbě a praktickém příslušenství.

přenosné ohniště
Ohniště

Přenosné ohniště

Vykopaná díra v trávníku, obložená kolem dokola kameny, či cihlami, dříve častý úkaz na zahradách mnoha domů. Opékání špekáčků však pomalu začalo vytěsňovat grilování s pomocí grilů mnoha provedení a velikostí. Opékání, potažmo grilování, se přemístilo na terasy, či dokonce na balkony. Postupně grily na dřevo a dřevěné uhlí, které si pořád zachovávaly atmosféru otevřeného ohně, začaly vytěsňovat grily plynové. Vůně a praskot ohně, s jejich příchodem, byli ty tam.

Po otevřeném ohni se však zastesklo řadě z nás a nemalá skupina od grilů, alespoň občas, odskočí opět k ohništi. Popularita přenosných ohnišť proto stoupá. Oheň si zapálíte v bezpečné nádobě, nehrozí tedy jeho rozšíření a navíc jsou tato ohniště ve většině případů na nožičkách, či jinak vyvýšena, takže nehrozí poškození povrchu, na která je umístěno, žárem.

VÝHODY
Největší výhodo přenosného ohniště je právě jeho přenosnost. Oheň si v něm můžete zapálit v jakémkoliv koutu vašeho dvora, či zahrady. Nejste vázáni pevným místem určeným pro rozdělávání ohně. Když vám zrovna nebude přát počasí, jednoduše ohniště přenesete do blízkosti zastřešeného zahradního posezení a vesele můžete pokračovat.

Podkladu, na kterém budete mít ohniště postavené, nehrozí během jeho používání žádná újma. Většina přenosných ohnišť je opatřena podstavcem, či nožičkami, která zajišťují, aby se nic pod nimi nespálilo.

Přenosné ohniště, zahřeje všechny ve svém okolí a navíc i krásně vypadá. Bude tak stylovým doplňkem vaší zahrady, u kterého se vaši hosté rádi ohřejí.

NEVÝHODY
Jistou nevýhodou je rozměr ohniště, který je vždy limitován velikostí kotle, který je určen na rozdělávání ohně. Je proto nutné zvolit vhodnou velikost, podle toho, jak velké vatry budeme chtít rozdělávat.

Je nutné si dávat pozor na kvalitu materiálu. Tloušťka kovu u vlastního kotle musí být dostatečně velká, aby nedošlo k jeho propálení. Podezřele levným kouskům z příliš tenkého plechu se raději vyhněte obloukem. Robustní ohniště sice bude těžší, ale jeho odolnost, a tedy životnost, je daleko větší.

Z čeho lze vybírat

Pro vaši lepší představu, z čeho je možné při pořizování přenosného ohniště vybírat, níže najdete ta, která máme v nabídce. Jsou seřazená podle materiálu, který byl použit na jejich výrobu. U většiny přenosných ohnišť se setkáte s kovem, můžete však pořídit i ohniště keramická, či s kombinací materiálů.

LITINOVÁ
Robustní a odolný materiál, stojí za řadou přenosných ohnišť, která se mohou pyšnit stejnými vlastnostmi. Žár ohně jim opravdu nevadí a velmi dobře snášejí i vystavení dalším živlům. Sice jsou z těch těžších, ale také stabilnějších kousků.

Tvarem připomíná tohle ohniště širokou misku. Díky průměru 50 cm si v něm můžete založit vcelku velký oheň. Díky stabilní nožce, nehrozí jeho převržení.
přenosné ohniště
Hlubší i širší je toto přenosné litinové ohniště, které má navíc po svém obvodu otvory, které slouží jako průduchy vzduchu a podporují tak lepší hoření dřeva.
ohniště krbová kamna
104 cm vysoká krbová kamna lze využít zejména jako skvělý zdroj tepla, při setkáních na podzim i v zimě.

OCELOVÁ
Ocelový plech na přenosném ohništi, je také vhodným materiálem. Musí však být dostatečně silný, aby ustál i vysoké teploty, které vznikají při hoření. Jedná se často o subtilnější přenosná ohniště, která připomínají koše.

venkovní ohniště
Krásný na pohled i velmi funkční je toto přenosné ohniště. Svou formou připomíná koš z kovových pásů.
ohniště
Toto přenosné ohniště má průměr 50 cm. Je tvořeno “mísou”, stojící na subtilním podstavci se třemi nožkami.
přenosné ohniště
Vskutku designový kousek, který se pyšní nejen netradičním tvarem, ale také přiznanou rzí.
přenosné ohniště terasový krb
Tento terasový krb se hodí zejména tam, kde není příliš místa. Má totiž průměr u spodní hrany jen 36 cm, za to je vysoký 102 cm. Krásně se u něj ohřejete.
venkovní ohniště
Další designové přenosné ohniště s rezavou patinou, zaujme zejména svými vzduchovými průduchy, které jsou inspirovány tvarem plamenů.
ohniště přenosné
Největší přenosné ohniště v naší nabídce je toto s průměrem 67 cm. Má tři robustní nohy, takže je velmi stabilní, a praktická madla pro snadné přenášení.

KERAMICKÁ
Zařazujeme sem i venkovní keramické krby. Jedná se totiž také o přenosná ohniště, ale mají daleko větší rozměry i váhu, proto nejsou vhodná na častá přenášení. Ideální je jim nalézt jedno stálé místo, kde si jej budeme užívat.

přenosné ohniště krb
Zajímavý přenosný keramický krb lze využít dvěma způsoby. Kompletní poskytne skvělý zdroj tepla, a pokud jeho horní část nahradíme roštem, rázem je z něj gril.

KOMBINOVANÁ
Vskutku exkluzivní vzhled poté mají přenosná ohniště, která jsou vyrobena ze dvou různých materiálů. Využívají často krásy kontrastu a čistého designu.

přenosné ohniště
Převržení tohoto ohniště rozhodně nehrozí a to díky pevnému podstavci, který je z kamene. Na něm trůní velká litinová mísa o průměru 59 cm.
přenosné ohniště
Zajímavě řešené ohniště, jehož vnější obal je z ohnivzdornému materiálu, snadno proměníte díky grilovací mřížce v gril.

Příslušenství

I k přenosnému ohništi se vám bude jistě hodit nějaké to příslušenství, které zpříjemní a třeba i trošku ozvláštní vaše chvíle u otevřeného ohně. Tady je pár praktických i šikovných tipů.

K OHNI
Velmi praktická je podložka pod přenosné ohniště. Zvláště u některých typů ohnišť zamezí znečištění země od popelu. Vhod jistě přijde i pomocník při úklidu, kterým je nádoba na popel s lopatkou. Snadno s ním přenosné ohniště vyčistíte. Hodit se může i taška, či koš na dřevo.

podložka pod ohniště
Aby neznečistil popel podklad, na kterém přenosné ohniště stojí, doporučujeme pořídit plechovou podložku určenou právě k tomuto účelu. Mimo této kruhové, máme v nabídce i čtvercovou.
kbelík na popel
Úklid bude hračkou! S šikovným kbelíkem s poklicí a lopatkou s veškerým popelem snadno zatočíte.
grilovací rukavice
Ani při přenášení ohniště vám nebude hrozit spálení, díky této kožené rukavici.

K DEGUSTACI
Pro přípravu dobrot si můžete pořídit řadu pomocníků. Klasikou je vidlička, najdete zde však i její alternativu, jejíž držadlo si musíte sami vyrobit z větve stromu nebo spirála určená na opékání klobás. Nechybí zde ani kotlík na guláš a menší kotlík, ve kterém můžete připravit i popcorn. K těm se bude hodit rošt do ohniště. Třešničkou na pomyslném dortu jsou poté netradiční ruční toustovač a vaflovač, které jistě ocení nejeden gurmán.

opékač nasazovací na větev
Originální opékače si vytvoříte díky těmto vidlicím. Nezaberou mnoho místa, proto se hodí i na výlety, když máte v úmyslu si po cestě upéci nějakou dobrotu.
litinový kotlík na ohniště
Šikovný litinový kotlík na přípravu pokrmů, můžete postavit přímo do ohně. Pro snadnou manipulaci s pokličkou, která je velmi horká, slouží speciální vidlice s dřevěnou rukojetí.
rošt nad ohniště s madlem
Pokud nechcete kotlík vkládat přímo do ohniště, pořiďte si k němu i tento rošt s madlem.
kotlík na ohniště
I popcorn můžete na venkovním přenosném ohništi připravit, díky tomuto malému kotlíku s dlouhým madlem a mřížkou. Připravit v něm lze samozřejmě i jiné pokrmy.
toastovač z litiny na oheň
I oblíbené tousty si můžete u ohniště dopřát, díky této litinové formě s dlouhým dřevěným madlem.
litinový vaflovač ruční
Nakonec přidáváme ruční litinový vaflovač, aby jste si u ohně mohli připravit i sladký dezert. Také má dlouhé dřevěné madlo, takže při opékání nepálí do rukou.


Pokud se rozhodnete pro pořízení přenosného venkovního ohniště, neprohloupíte. Krásný vzhled se v něm snoubí s funkčností, která vám umožní vychutnat si opékanou pochoutku kdykoliv a stane se i vítaným zdrojem tepla při netradičních podzimních i zimních venkovních setkáních.

přenosné ohniště ocelové

NOVAline banner
Tagy: