Ptačí budky a ptáčci na zahradě

NOVAline banner

Ptačí budky

 

Říká se, že první vlaštovka jaro nedělá. Možná jste jich, stejně jako my, za okny ale již viděli několik. I počasí venku napovídá, že jaro je snad konečně opravdu tu. Přirovnání s vlaštovkou také nebylo náhodné. Jaro znamená nový život nejen u rostlin a stromů, ale hlavně také u zvířat, ptáčky nevyjímaje.

 

Pokud máte zahradu nebo alespoň větší balkon či terasu, pak můžete ptáčky po dlouhé zimě přivítat několika způsoby. Krmítka nebo pítka pro ptáčky vytvoří pro všechny krásné opeřence prostor, kde si mohou odpočinout a načerpat síly. Chcete-li si ale opravdu získat jejich náklonost, pak se v dnešním článku podívejte na ptačí budky, které ptáčkům poskytnou místo k hnízdění a úkrytu.

 

 

Ptačí budky

 

Jaro je ideální příležitostí k tomu vytvořit ptáčkům na zahradě bezpečné prostředí k hnízdění. Je to právě na jaře, kdy se sýkorky, vlaštovky, vrabčáci a další chystají po zimě na nové přírůstky. Mnohdy je pro ně ale čím dál obtížnější najít k hnízdění přirozené místo, ať už kvůli zástavbě nebo predátorům.

 

Umístíte-li na zahradě nebo v jejím blízkém okolí ptačí budky, budou mít ptáčci bezpečnou možnost k zahnízdění. Díky krytí ze všech stran a pouze malému otvoru jsou tak ochráněni před kočkami, kunami ale například i nenadálou zimou. Zároveň ale myslete na to, aby měli ptáčci možnost rychle a snadno se dostat do budky s potravou pro mláďata.

 

Ptačí budky

 

A jaké ptáčky můžete na zahradě pohostit nejvíce?

 

Sýkorky

 

Sýkorky znáte ze své zahrady a jejího okolí asi nejlépe. Tito krásní ptáčkové nás navíc mohou venku překvapit v desítkách podob, jako jsou sýkorky modřinky, koňadry, parukářky a další. Některé z nich se stále ještě drží od lidských obydlí dále, některé, jako právě modřinky a koňadry, se naopak zdržují právě tam. Obzvlášt pro ně pak můžete na stromy umisťovat ptačí budky, v kterých v jarních měsících budou hnízdit.

 

Ptačí budky pro sýkorky se vyznačují hlavně menším vstupním otvorem, s průměrem kolem 30 mm. Sýkorkám bude prospívat budka umístěná na stromě nebo venkovní zdi, asi 2 metry nad zemí. Ideální je však hnízdo alespoň trochu schovat před přímím slunečním světlem, deštěm a predátory.

 

 

 

 

Budka pro sýkorky

Tato budka potěší nejen sýkorky, ale i další opeřence na zahradě

 

 

Ptačí budky

Dřevěná budka ve tvaru “wigwamu” potěší jak ptáčky, tak i vaše oči

 

 

Vrabci

 

Vrabčáci jsou stále bohužel považovaní za škůdce více než za milou společnost. Opak je však pravdou, hlavně v posledních letech vrabčáků domácích ubývá více a více. Ti z vás, kteří mají hospodářská zvířata nebo chov slepic možná budou odporovat, vrabci ale mohou být veselými společníky na zahradě a kolem domu.

 

Jak jim můžete pomoci dostat se opět do vaší lokality? Vrabčáci, stejně jako ostatní ptáčci, nepohrdnou krmítkem plným zrní ani vodou v pítku. Potěšíte je ale určitě i speciální ptačí budkou, Vrabci jsou velice společenští tvorové a to se odráží i na jejich hnízdících zvycích. Jsou totiž zvyklí hnízdit pospolu, třeba ve 3 či 5 párech. Tomu jsou uzpůsobené i ptačí budky pro ně –  se třemi komorami pro pohodlné hnízdění spolu, ale zároveň v soukromí.

 

 

Budka pro vrabce

Tři komory zajistí vrabcům hnízdění pospolu

 

 

Ptačí budky

Díky bočním dvířkům bude snadné na podzim budku opět vyčistit a připravit na další rok

 

 

Střízlíci

 

Střízlíci jsou poměrně málo známí obyvatelé našich zahrad a lesů. Už jeho jméno napovídá, že to nebude žádný obr – dorůstá pouze asi 10 cm, proto jsou ptačí budky pro něj vhodné ty s malý průměrem otvoru. Poznáte jej ale hlavně po hlase, je totiž považován za jednoho z nejhlasitějších ptáků v Evropě. Zdržuje se hlavně při zemi a na kmenech stromů, po kterých se díky svým pařátkům pohybuje velice snadno.

 

Jak už jste možná poznali, budku pro střízlíka je doporučeno umisťovat na kmeny stromů nebo zdi zahradních domků ne výše než 2 metry nad zem. Protože jsou střízlíci samotářští, rozhodně  není dobré umisťovat jejich ptačí budky blízko budek ostatních ptáků, minimálně asi 10 metrů od sebe. Střízlíci vás za vaši pohostinost odmění krásným a hlasitým zpěvem.

 

 

 

 

Budka pro ptáčky

Nádherná budka ve tvaru domečku bude ozdobou každé zahrady i balkonu

 

 

Ptačí budky

Dřevěnou budku můžete pořídit i s obrázkem střízlíka a dát tak všem najevo komu poslouží nejlépe

 

Vlaštovky

 

Vlaštovky se už od pradávna zdržují převážně v blízkosti lidí. Velice rozšířená poučka, že předpovídají déšť a bouřku už se vám možná párkrát osvědčila, není to však jediný důvod, proč si vlaštovky držet blízko. Hlavně v hospodářských staveních a na zahradách loví hmyz a otravné mušky, takže jsou si s lidmi navzájem prospěšní. Jak je tedy nejlépe pohostit?

 

Tito ptáčkové si většinou staví “slepované” hnízdo v rozích stropu a stěny. Chcete-li jim tuto práci ulehčit, můžete jim pořídit betonové hnízdo, které vypadá k nerozeznání od toho pravého. Myslete ale na to, aby měly vlaštovky prostor k vylétnutí z hnízda, proto jej umistěte asi 8 až 10 cm od stropu.

 

 

Umělé hnízdo pro vlaštovky

Betonové hnízdo na překližce simuluje to opravdové

 

 

Vlaštovčí hnízdo

Připevněním hnízda usnadníte vlaštovkám práci

 

Sovy

 

Sovy jsou převážně nočními tvory a možná, stejně jako spoustě dalších, se vám ještě nepoštěstilo je ve volné přírodě zahlédnout. Bydlíte-li ale blízko lesa nebo remízku, je možné, že k vám brzy zavítají. Je proto dobré se na tuto vzácnou návštěvu připravit a vytvořit jim bezpečné místo k úkrytu.

 

Ptačí budky pro sovy jsou mnohem větší než budky pro menší ptáčky. Na zahradě vás může navštívit hlavně sýček, výr nebo puštík. Sova vyžadují budku umístěnou ve vyšších polohách, kolem 3 až 5 metrů. Pokud máte na pozemku stodolu nebo starou půdu, určitě stojí za vyzkoušení umístit budku i tam, některé druhy sov se totiž rády stahují právě do temných zákoutí starších budov. Budky umístěné venku by neměly být plně zakryté větvemi, aby se sovy v noci mohly dovnitř dostat bez obtíží.

 

 

Budka pro sovy

Tato budka pro sovy poskytne sovám dostatek místa pro vyvedení mladých i jejich krmení

 

 

Budka pro sýčka

Mezi větvemi je budka dobře krytá před všemi nepříznivými vlivy

 

 

Další ptačí budky

 

Výše zmínění ptáčci ale nejsou jediní, koho můžete na zahradě potěšit. Je spousta nám známým i neznámým druhů ptáků, kteří hlavně na jaře hledají místo, kde mohou přivést na svět mladé. Pokud tedy toužíte po zahradě, která je plná života a prozpěvování, pak vám k ní budky pro ptáčky otevřou přímou cestu! Představte si klidné a slunečné odpoledne na zahradě s šálkem vaší oblíbené kávy za zvuku veselého cvrlikání… ideální přivítání jara!

 

Budka pro ptáčky

Krásná březová budka opravdu potěší všechny menší ptáčky

 

 

Ptačí budky

Ideální spojení ptačího krmítka a hnízda zajišťuje tato praktická budka

 

 

Hnízdící budka

Stylové kulaté hnízdo na zeď zajistí dobré útočiště pro ptáčky z širokého okolí

 

Ať se rozhodnete pro kteroukoliv budku pro ptáčky, jistě to nebude špatný krok. Možná přiláká sýkorky, možná kosy. Tak jako tak ale vaše zahrada ožije a vám se naskytne opravdu vyjímečná podívaná. Budete svědky toho, jak ptačí rodiče učí své mladé létat a jak je připravují na život venku. A možná další rok budete mít možnost vidět, jak letošní ptáčata vyvádějí na svět zase svoje mladé.

 

Ptačí budky

NOVAline banner
Tagy: