Ptačí hodinka – kolik ptáčků přezimuje ve vašem okolí

NOVAline banner

Víte, jací ptáčci žijí ve vašem okolí? Kteří odlétají do teplých krajin, a kteří přezimují? V létě i v zimě se v okolí našich domovů pohybuje řada těchto drobných opeřených tvorečků. Teplé jarní a letní měsíce ptáčkům mnoha druhů poskytují dostatek potravy, ale chladný podzim, a zejména pak zima, jsou pro ně velmi náročným obdobím. Pokud máte u domu, či na okně krmítko, můžete jim velmi pomoci. S přísunem kvalitního krmení pro ptáky, v měsících kdy je po něm sháňka, budou mít ptáčci daleko větší šanci na to, že přečkají i větší mrazy bez úhony.

Pokud vás, jako vlastníky krmítka, naši venkovní ptáčci okouzlili a neodoláte možnosti, alespoň malou chvilku, každý den krmítko pozorovat, možná vás zaujme právě Ptačí hodinka. Ta letošní sice už proběhla, ale můžete zjistit vše potřebné a na tu v roce 2023 být připraveni.

Ptačí hodinka
Sčítáme ptáčky, kteří u nás přezimují.

PTAČÍ HODINKA

Už čtvrtým rokem, pořádá Česká společnost ornitologická vědecký výzkum týkající ptáků, kteří u nás přezimují. Jejím cílem je získat představu o počtech a druzích přezimujících ptáků, zmapovat a dlouhodobě sledovat jejich život v tomto období, a zjistit, co ovlivňuje jejich výskyt a chování.
I když jde o vědecký výzkum, je založen na spolupráci se širokou veřejností, takže se Ptačí hodinka může zúčastnit prakticky kdokoliv.

JAK NA TO?

Ve dnech konání Ptačí hodinky, vždy pátek, sobota a neděle na začátku ledna, si zvolíte místo, kde budete moci po dobu 60 minut pozorovat ptactvo. Ideální je samozřejmě vlastní krmítko, ale není to podmínkou. Ptáčky můžete pozorovat i ve volné přírodě, důležité je zůstat na jednom místě a v průběhu hodinového pozorování se nepřemisťovat. Na krmítku však budete mít pravděpodobně snadnější počítání a početnější „úlovky“. Zvláště, pokud na něj ptáčkům dáváte dobroty už od podzimu a jsou na přísun krmení od nás zvyklí. Nezapomeňte si všímat i ptáků, kteří kolem krmítka jen proletí, a zapište si je také. Zkrátka si poznamenejte všechny ptáky, kterých si v místě pozorování všimnete.

Místo máte vybrané, takže teď stačí zvolit čas. Ten záleží zcela na vás. Důležité je dodržet celé šedesátiminutové okno. V průběhu této doby si zapisujte u každého druhu vždy nejvyšší počet jedinců, které jste v jedné chvíli spatřili. Například na začátku pozorovacího času uvidíte dvě sýkory koňadry, za chvíli přiletí hejno šesti sýkor koňader a na konci času přiletí na krmítko skupinka tří sýkor koňader – zapíšete si tedy, že jste viděli šest sýkor koňader.

K zapisováním a poznáváním ptáků vám poslouží leták k Ptačí hodince, který je ke stažení na internetových stránkách. Hodit se může i příruční atlas ptáků a dalekohled, se kterým si budete moci ptáčky lépe prohlédnout.

Nakonec vyplněný leták pošlete na adresu České společnosti ornitologické. Využít můžete i on-line formuláře, který předání informací ještě zjednoduší.

Krmítko pro ptáky

PROČ TO MÁ SMYSL?

Zúčastníte se vědeckého výzkumu, Česká společnost ornitologická, díky vám, získá cenné informace, a bude tak moci nejen monitorovat počty přezimujících ptáků, ale i různé vlivy, které mohou jejich životy ovlivňovat.

Dětem, při této příležitosti, velmi snadno, právě díky Ptačí hodince, můžete vysvětlit proč má smysl naši přírodu a její obyvatele chránit. Vybudujete tak v nich vztah nejen k těmto drobným i velkým letcům, kterým mohou snadno, nejen v zimě, pomoci. Můžete je poučit, jak se mají v přírodě chovat, aby zvířata nerušili. Jednoduše při této příležitosti děti seznámit i s tím, jak fungují třeba záchranné stanice, které zraněným ptáčkům pomáhají.

Krmení pro ptáky

KDO U NÁS ZIMUJE?

Jaké ptáčky můžete v zimních měsících pozorovat? Většinu z nich jistě znáte. Někteří si zaletí na svačinku jednotlivě, jiní vyráží jedině v hejnu. Čím pestřejší jídelníček v krmítku nabídnete, tím širší spektrum ptáčků budete moci pozorovat. Druh nabízeného krmení, a dokonce i typ krmítka, budou mít vliv na to, jací ptáčci je navštíví. Níže jsme pro vás připravily alespoň několik nejznámějších druhů a přidali jsme informace o jejich preferovaném způsobu krmení a dobrot, které vyhledávají.

Jaké ptáčky můžete v zimních měsících pozorovat? Většinu z nich jistě znáte. Někteří si zaletí na svačinku jednotlivě, jiní vyráží jedině v hejnu. Čím pestřejší jídelníček v krmítku nabídnete, tím širší spektrum ptáčků budete moci pozorovat. Druh nabízeného krmení, a dokonce i typ krmítka, budou mít vliv na to, jací ptáčci je navštíví. Níže jsme pro vás

SÝKORY
Sýkory jsou všežravými ptáky. Nejradši ale mají tučná semínka a tučné krmné směsi. Radost jim proto uděláte například slunečnicovými semínky a lojovými koulemi, ale i ořechy. Na typ krmítka nejsou náročné, závěsné i se stříškou budou rády navštěvovat. Nejčastěji však se semínkem odletí do bezpečné vzdálenosti, a tam si je v klidu sní.

ptačí hodinka
Sýkora modřinka

VRABEC POLNÍ A DOMÁCÍ
Vrabci se živí hlavně semínky, milují drobná semena, obilí, slunečnicová semínka, ale klidně i arašídy. Krmítka rádi vyhledávají, ale klidně si potravu posbírají i na zemi pod ním.

ptačí hodinka
Vrabec domácí

ZVONEK ZELENÝ
Krásného, olivově zeleného ptáčka, snad nikdy neuvidíte o samotě. Zvonci se totiž nejčastěji pohybují v hejnech, doslova okupují krmítka a jejich okolí. Nepohrdnou semínky mnoha velikostí, ale i oříšky, ovocem a bobulemi.

ptačí hodinka
Zvonek zelený

STEHLÍK OBECNÝ
Pestrobarevný stehlík má nejradši krmení pro ptáky z drobných semen. Rád si je sezobne v krmítku zavěšeném i klasickém se stříškou. Také patří k ptáčkům, kteří se nejradši pohybují v malých hejnech.

ptačí hodinka
Stehlík obecný

HRDLIČKA ZAHRADNÍ
Krásné a elegantní hrdličky mají větší rozměry, proto na zavěšená krmítka nelétají. Rády si však pod nimi posbírají semínka, která ostatním ptáčkům vypadla na zem. Zaletí si ale klidně i do krmítek se stříškou, ty však musí mít větší rozměry, aby se dovnitř hrdlička vešla. Žijí v párech, proto je i u krmítka nejčastěji spatříte ve dvojici.

ptačí hodinka
Hrdlička zahradní

STRAKAPOUD VELKÝ
Je to datel, není to datel. Právě strakapouda velkého si s datlem nejčastěji pleteme. Černo-bílí ptáček, s nápadnou červenou skvrnou na hlavě, se s datlem snadno zamění. Patří k větším druhům na krmítku, přesto rozměrů datla nedosahuje. Není vůbec vybíravým jedlíkem, pochutná si na semínkách, oříšcích, sušených bobulích i larvách hmyzu.

ptačí hodinka
Strakapoud velký

ČERVENKA OBECNÁ
Červenka je drobnější ptáček s charakteristickou oranžovou náprsenkou. Není nijak vybíravá. Má ráda drobná semínka, lojové koule, drcené oříšky, bobule, ovoce, ale i hmyz a larvy. Brání si své teritorium, proto ji nejčastěji v krmítku uvidíte samotnou.

ptačí hodinka
Červenka obecná

DLASK TLUSTOZOBÝ
Dlaska lehce poznáme, podle jeho velkého a silného zobáku. Ten mu slouží jako osobní louskáček, takže si tento ptáček klidně smlsne i na nějakém tom oříšku. Sám si jej vyloupne ze skořápky. Rád louská i ovocné pecky, zejména vyhledává ty třešňové. Na krmítku i na zemi si nejradši pochutná na slunečnicových semínkách, různých oříšcích, či bobulích.

ptačí hodinka
Dlask tlustozobý

MLYNAŘÍK DLOUHOOCASÝ
Drobečkem mezi našimi přezimujícími ptáčky je mlynařík. Ten si nejraději smlsne na tučných dobrotách. Miluje lojové koule i tučná semínka. Ideální jsou pro něj proto zásobníky s lojovými koulemi, které zavěsíte na strom.

ptačí hodinka
Mlynařík dlouhoocasý

JAK PTAČÍ HODINKA DOPADLA?

Po vyhodnocení sčítání všech zúčastněných se dozvíme, které druhy ptáčků jsou u nás zastoupeny v nejhojnějším počtu, kde se vyskytují v omezených počtech, a kde naopak mají dobré podmínky k životu a jejich počty stoupají. Z dlouhodobého hlediska budou tyto informace stále více ucelenější, a proto i podstatnější. Na internetových stránkách Ptačí hodinky najdete výsledky té letošní i ročníků minulých.

V letošním ročníku se na prvních třech místech umístili sýkora koňadra, vrabec polní a vrabec domácí.

ptačí hodinka
Sýkora koňadra, již čtvrtý rok, tedy od prvního ročníku Ptačí hodinky, kraluje. Je nejčastěji pozorovaným ptáčkem, který u nás přezimuje.

NOVAline banner
Tagy: