Retro dekorace z proutí

NOVAline banner

Retro dekorace – proutí

 

Člověk je tvor vynalézavý. A sotva se z neandrtálce stal člověkem moudrým, začal se kolem sebe rozhlížet a vymýšlel, jak a co využít.

 

Když štědrá příroda nabízela a nabízí, my lidé jsme její dary přijali. V různých koutech světa žijí různá zvířata  a také rostliny. A všichni zástupci živé přírody jsou člověku něčím užiteční.

 

Staří Egypťané se stali mistry ve zpracování rákosu rostoucího po celé deltě Nilu. A naši slovanští předkové vyráběli výrobky z proutí. Proutí sloužilo jako stavební materiál, nahrazovalo cihly i dnešní střešní tašky. Dnes už samozřejmě stavíme z modernějších materiálů. Ale četné proutěné výrobky využíváme stále.

 

 

Nejčastěji se pletlo z proutí vrbového. Koše a košťata se zhotovovaly z surového a neoloupaného  proutí. Na výrobu  jemnějších předmětů se proutí loupalo a mohlo se i jinak upravovat. Způsobů pletení je mnoho a platí zde, že každý kraj má poněkud jinou techniku pletení.

 

 

 

Řekněte sami, znáte dům, byt, ale hlavně chatu či chalupu, kterou nezdobí proutěný koš či ošatka? A proč máme podobné výrobky tak rádi?  Přece pro spoustu předností, kterými se pyšní. Proutěné výrobky jsou lehké, trvanlivé a dobře se udržují. V proutěném  košíku to sluší ovoci i zelenině, i běžné pečivo chutná z ošatky lépe než z igelitového sáčku. Materiál na výrobu není drahý, proutěné výrobky jsou tím pádem cenově dostupné.

 

 

Zdá se vám to málo? Tak přidejme třeba nespočet tvarů, které proutěné výrobky mohou mít. A také to, že najdou využití v každé místnosti, vždy se na zvoleném místě budou pěkně vyjímat.

 

 

 

NOVAline banner
Tagy: